söndag 5 december 2010

Efter ris kommer ros

Jag har varit lite smått sur på socialdemokratisk utrikespolitik nu ett par dagar. Därför blev jag givetvis glad av dagens Wikileaksnyhet där det klart och tydligt framgår att den svenska socialdemokratiska regeringen satte stopp för vidriga amerikanska fångtransporter via Sverige i april 2006. Efter debaklet med dom två egyptierna och andra utrikespolitiska fadäser i form av enorma eftergifter till Bushregimen är det en glad nyhet och insikt som framkommer idag.

Men det är klart, den här veckans avslöjanden kring försvarsministerns och Reinfeldts ohämmade lojalitet mot NATO och även det faktum att våra egna partikamrater i somliga fall också fallit in i denna dockteater gör ju att avslöjandena om vad som hände våren 2006 känns mer som en historisk parentes än som faktiskt svensk utrikespolitik av idag. Vad som ändå kan konstateras är att det hela rör upp känslor och att öppenheten förändrar synen på olika aktörer både lokalt och internationellt.

Problemet som nu uppstår är hur länge den här öppenheten kommer att kunna fortgå. Men det är en diskussion för ett annat blogginlägg så jag nöjer mig med att glädja mig åt kamraternas agerande i april 2006. Det är gott nog just nu.

1 kommentar:

  1. Den öppenheten måste vara kvar, syna stormakterna gör världen bara till det bättre. Det är även socialdemokratisk anda att ha ett öppetsamhälle. Stöd Wikileaks!

    SvaraRadera