fredag 12 november 2010

Varför rösta på en låtsasborgare?

Igår blev det "öppet krig" i partiet. Idag går en av huvudaktörerna, Thomas Östros, ut och börjar diskutera skattepolitik. Något som jag och fler med mig tycker är helt fel väg att vandra. Skattenivåer, konkurrenskraft för företagen och tillväxtsdiskussioner är inte vad socialdemokratin behöver just nu. Socialdemokratin behöver ta tillbaka löntagarfrågorna, vi behöver ta tillbaka arbetsrätten och vi behöver ta tillbaka inflytandet. Socialdemokratins politik måste börja i arbetssäljarnas vardag, inte i arbetsköparnas.

Niklas Nordström stod igår i Aktuellt och menade att vi skulle acceptera hela borgerlighetens skattepalett. Riktigt vad Östros menar vet ej tusan men att det är något i samma stil råder det föga tvekan om. Hur det går ihop om en annan vision för Sverige, byggd på en egen berättelse, har jag lite svårt att förstå.

Frågan som alla socialdemokrater måste ställa sig när man börjar diskutera den politiska utvecklingen är "varför rösta på ett borgerligheten light när det finns en riktig borgerlighet"? Dom förslag som nu börjar strömma ut från framförallt Stockholmshåll är inte den politik som vi vinner breda allianser mellan arbetarklass och medelklass med. Därför är rörelsen från vänstersidan i partiet mycket lovvärd men det gäller att hålla ögonen öppna och sinnet kallt. Det kommer finnas många med helt annan agenda än vänstervridning i sinnet som vill vara med och ta för sig när platser ska fördelas och politiken ska utformas. Risken är att vi kastar ut Mona med badvattnet bara för att upptäcka att hela badkaret flyttades till höger i samma veva.

9 kommentarer:

  1. Bra Ola, precis så är det
    Mvh
    Bo Widegren

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt! En av de stora strategiska missarna under valrörelsen var att anpassa sig helt till moderaternas sk jobbskatteavdrag efter att ha stått och kritiserat förslagen när de kom. Istället skulle vi visat vad vi ville göra med de pengarna i satsningar på välfärden. Trovärdigheten i skattepolitiken och vad (S) traditionellt stått för blev bortblåst. Egentligen går det att följa partiet opinionsmätning för opinionsmätning och se att ju mer anpassning till alliansens politik desto mer sjönk partiet i opininen. Verkligen en missräkning. Kämpa på!

    SvaraRadera
  3. Varför i h-e kommer Aktuellt alltid dragandes med en inaktuelol högersosse när de skall belysa sossarnas politiska framtid??!!

    Bengt Nilsson, röd gråsosse

    SvaraRadera
  4. Efter fyra stora starka en sen lördakväll när folk börjar gå hem, ja då håller det Ola, men inte sticker du hål på Östros med det där. Och gudarna ska veta att vi måste lyfta blicken från Östros navel om vi ska gå framåt.

    Jag ber dig att försöka se verkligheten ur ett annat perspektiv än vänster höger. Nej då inte att du ska överge det, men bara för en gång pröva att förstå verkligheten ur ett annat perspektiv. Det kan vara intressant.

    SvaraRadera
  5. Bra Ola, se också till att arbetsplatsombudsorganisationen återuppstår och var inte rädda för att diskutera politik vid fikabordet, det var länge sedan...

    SvaraRadera
  6. Instämmer! Det gäller för Socialdemokratin att ta tag i de stora frågorna...

    * Demokratifrågan, som negligerats länge trots att den är helt central. Hur ska vi flytta makten från kapitalister, chefer, ämbetsmän och yrkespolitiker till folket? Hur ska vi göra despotiska toppstyrda företag till demokratiskt självförvaltande enheter? Jag föreslår en nyklassisk demokratimodell.

    * Rättssamhälle, för även i jämförelse med andra kapitalistiska stater i Västeuropa är garantierna för mänskliga och medborgerliga rättigheter påfallande svaga i Sverige. Det finns normalt inga sanktioner mot dem som bryter mot dem, som till exempel i USA, och de flesta av dem kan avskaffas genom en enkel votering i riksdagen. Rättsapparaten och polismakten har befogenheter som väcker förvåning i utlandet. Höga byråkrater och politiker betraktar lagen som en skitsak som inte berör deras verksamhet. Till och med inom dess ytterst tänjbara ram är utrymmet för administrativt godtycke och rättsövergrepp utomordentligt stort. Mockningen i detta stinkande augiasstall börjar lämpligen med en både reellt och formellt bindande rättighetsförklaring, följd av upprättandet av en folklig kontroll över ordnings- och försvarsorganen. En rättegångsbalk värdig ett civiliserat samhälle ersätter den nuvarande. Säkerhetspolisen, denna landsförrädiska liga genom vilken utländska statsterrorister systematiskt sprider desinformation, desorganisation och övergrepp i det svenska samhället, förintas restlöst och dess återupprättande förbjuds i grundlagen.

    * Sex timmars arbetsdag, nästan lika viktig som en gång åttatimmarsdagen.

    * Stopp för fria kapitalrörelser och en ekonomisk vanhävdslag. Förr - när folkets försörjning fortfarande ansågs vara ett väsentligt statsintresse - kunde åkerjord läggas under offentlig förvaltning om den uppenbart vansköttes, "låg i vanhävd". Detsamma måste gälla företag. Det ska inte gå vare sig att systematiskt plundra ett företag och köra det i konkurs medan de som arbetar i det står hjälplösa bredvid och ser på, eller att bara stänga portarna en morgon och förklara att "företaget" flyttat till Bortre Regnuanaland. Det ska vi sätta P för. Då kan vi till sist säga till de oförskämda små gloparna: Jaså, det passar inte här? Res till Ryssland då!

    * En nationalekonomisk reform, som rör sig bort från den virtuella ekonomins skenvärld där vi inte ser skillnaden mellan falska och verkliga värden, mellan spekulativa Monopol-pengar och faktiska tillgångar. I äldre tid hade man helt enkelt inte möjlighet att hantera information uppdelad på reella kategorier ("varuslag" och olika slags arbete) utan tvangs räkna om allting i en abstrakt normalvärdeskategori, pengar. Så är det inte längre; vi kan idag hantera en reell hushållning, och det måste vi utnyttja.

    SvaraRadera
  7. De som vill komma bort från
    vänster-högerperspektivet
    tillhör nog oftast högerfalangen.

    SvaraRadera
  8. Skönt va Arne så slipper man diskutera och analysera, man har ju redan faställt sanningen en gång för alla.

    SvaraRadera