lördag 13 november 2010

Slut hyckla och säg som det är istället

Jag blir lika trött varje gång det talas om "risk för nya bubblor". Inte för att jag tror att man kan undvika dom i dagens system utan just för att det framställs som att man skulle kunna undvika dom. Ett kapitalistiskt präglat system kommer alltid att blåsa upp bubblor som sen spricker. Enda sättet att sätta stopp för en sån utveckling är genom att förändra systemet från profitprincip till fördelningsprincip. Men en sådan förändring ligger långt bort och problemet är att diskussionerna om kriser inte anses röra alla.

För det finns alltid ett skikt som gynnas av kriserna. Därför finns det också ett intresse av just kriserna och det gör att även om så kallade fristående centralbanker påstår sig försöka sätta stopp för kriserna är dom fångar i sitt eget system. Det dom försöker sig på är som att släcka en brinnande soptipp med en trädgårdsslang. Så länge det finns någon som profiterar på krisens väsen står det nämligen hela tiden någon på andra sidan soptippen och häller bensin på elden. Dessutom är det vansinne att bara tala om inflationsbekämpning. Det är ena sidan av myntet visst, men baksidan då?

Arbetslöshet, fattigdom och hunger är bara några av baksidans effekter. Om man inte tar hänsyn till människors livssituation blir all ekonomi ett meningslöst pussel. För att ekonomi ska vara något mer måste man förstå att det finns människor bakom siffrorna och först då börjar man ta hänsyn till mer än procentsatser på räntor och inköpschefsindex.

Fast problemet är också att somliga mycket väl vet att det är människor bakom siffrorna. Saken är bara den att det bryr dom sig inte om. Och det är då det går riktigt illa.

2 kommentarer:

  1. I Sovjet var det fattigdom och elände med den modellen. Tänk efter - skalla allt fördelas-tilldelas efter behov. Vem beslutar om vad behovet är? Sällan den som behöver.

    SvaraRadera
  2. Nä Sovjet var åt helsike och det gick under. Och Ryssland av idag är också åt helsike så uppenbarligen var kapitalism inte heller rätt.

    SvaraRadera