onsdag 24 november 2010

Samtidigt i Afghanistan

Samtidigt som världens blickar riktas mot koreanska halvön pågår Afghanistankriget var dag i ett krigstrött och sönderbombat land långt därifrån. Ett krig som pågått i snart ett decennium och ett krig vars slutmål och slutpunkt ter sig allt mer diffust för var dag som går. I ett land, där motorvägar byggs som ingen kan köra på samtidigt som soldaterna i armén har så dåligt betalt att dom föredrar terroriststämpel och motstånd framför att slåss sida vid sida med invasionsstyrkorna, ser freden ut att vara längre bort än på mycket länge.

Våldet ökar, inte med några procent utan med 300 %, samtidigt som inkompetenta ledare tror sig göra någon nytta. När det tar månader att avslöja en storartad fars kan man ju börja ifrågasätta inte bara den träning och utbildning som getts till den afghanska armén utan även hur den amerikanska invasionsplanen är upplagd. Vore det inte för att det är en sån enorm mänsklig tragedi skulle man bara vilja skratta åt hela debaklet.

Men det finns ju dom som tjänar pengar på det hela, och då syftar jag inte på talibanerna, så något slut lär det inte bli på väldigt länge. Sen kan man kalla vår insats för "stridande" eller "stödjande", krig är krig och vår "Försvars"-makt är med. Det är inget skämt utan blodigt allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar