måndag 1 november 2010

Olyckligt om Afghanistan

Nu har det varit presskonferens om Afghanistan och som jag misstänkte var det en besvikelse. Insatsen ska byta inriktning från "stridande" till "stödjande" men vad som menas med det kan man ju undra. Svenskt bistånd ska öka vilket är bra men om man nu funderar lite innebär det "stödjande" att armén förväntas försvara biståndsinsatsen och det är en farlig utveckling som i så fall slås fast. Innebär det att svensk militär ska följa i släptåg på framtida biståndsinsatser och hur förklarar man för fienden att "nu är vi bara här för att försvara och inte för att skjuta skallen av er"?

Sen är frågan hur fria svenska förband blir i och med att förvirringen är total kring vem det egentligen är som är i Afghanistan och röjer. Ledaren för den "islamska regeringen" Hamid Karzai bestämmer uppenbarligen inte och om NATO behöver hjälp i att jaga talibaner har jag svårt att tro att svenskarna säger nej.

Argumentet att svensk militär måste närvara för att skydda biståndsinsatsen är ett pseudoargument. Om svensk trupp lämnar kommer någon annan del av dom utländska trupperna att ta över deras ansvar och fylla den roll som en skyddande svensk trupp eventuellt kan ha. Hela upprinnelsen till att utländsk trupp av idag är i Afghanistan är USA:s krig mot terrorismen och hela insatsen är präglad av detta krig. Vi sanktionerar genom vår militära närvaro den tortyr och terror som USA bedriver såväl i Afghanistan som på andra platser t ex Irak. Att hävda att vi skulle vara fredsbevarande är dessutom larvigt, det finns ingen fred att bevara eftersom det råder krig. När ett fredsavtal är på plats däremot kan vi eventuellt närvara med militär trupp för att bevara något.

Låsningen som uppgörelsen skapar är också problematisk. Hur kommer det bli och hur kommer det att se ut om vår extrakongress kommer till slutsatsen att truppen ska tas hem?

Den rödgröna strategin borde legat kvar. Genom dagens uppgörelse tappar S helt möjligheten till att kritisera insatsen. Något som är mycket olyckligt med tanke på att en eskalering av kriget inte alls ter sig omöjligt och då står vi där med brallorna nere.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar