onsdag 10 november 2010

Lyckas inte ens vara en nyttig idiot

Ibland blir man lite så där lagom trött på media. I vanliga fall är det pga deras skeva rapportering, deras smaklösa reportage eller deras vinklade ledarsidor. Det är dock saker man kan leva med och man får till en viss grad acceptera dessa fenomen. Det viktiga är att man är medveten om varför det ser ut som det gör och sen får man hantera det därifrån. Dock händer det ibland att vissa media gör saker som är direkt urbota korkat och direkt skadligt. Allt i syfte att kränga lösnummer utan någon som helst hänsyn.

Expert på området är Expressen och tidningen förnekar sig verkligen inte denna gången heller. Givetvis är man först ut med att publicera namn och bildden misstänkte skytten i Malmö och det får direkta konsekvenser för polisens arbete med att utreda brotten. Börje Sjöholm, mediepolisen nummer 1 dom senaste veckorna, påpekar att en fotokonfrontation snart när är omöjlig nu tack vare publiceringen och det försvårar arbetet väsentligt. Tack för det Expressen.

Sen finns där mer indirekta och långsiktiga konsekvenser. Om det nu skulle visa sig att mannen i fråga är oskyldig, vilka följder får det för honom och hans nära? Han pekas ut som våldsfixerad och mer eller mindre psykopatisk, hur lajbans är det liksom? Och hur mycket hot, mediatryck och annat mindre trevligt får hans familj utstå nu? Vi har ju sett hur det blev i t ex  fallet Anna Lindh och 35-åringen.

Det är bara att beklaga att profithungern är så stor att vissa tidningar är beredda att till och med förstöra polisutredningar för att sälja lösnummer. Respektlöst, dumt och trångsynt helt enkelt.

5 kommentarer:

 1. OM det inte funkade för Expressen så skulle de inte publicera sådant crap.

  Svenne Banan vill onekligen läsa crap.

  Jag har bojkottat Expressen o Aftonpravda för länge sedan. Sagor kan jag läsa sagoböcker.

  SvaraRadera
 2. Hej den röda bakgrunden på sidan gör det väldigt svårt för mig som dyslektiker att läsa texten. Det går mycket bättre att läsa när det är vit bakgrund.

  Mvh Arne

  SvaraRadera
 3. Hej Arne!

  Tack för denna upplysning. Jag ska se om jag kan ordna detta.

  SvaraRadera
 4. Hej Ola!
  Det blev mycket bättre, lättare att läsa med den bakgrunden.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Vad bra. Kanske inte så snyggt men tillgänglighet är betydligt viktigare än utseende. Tack för påpekandet.

  SvaraRadera