torsdag 11 november 2010

Låt det bli krig då

Då var den igång. Matchen som alla väntat på. Kanske aningen försenad enligt somliga (däribland jag) fast helt klart väntad. Matchen är såklart den om ledarskapet inom S och i mittcirkeln står lika givet som självklart, Mona Sahlin.

Fast egentligen har matchen pågått mycket längre än man vill medge. Den har pågått så länge att man antingen får dra paralleller till cricket* eller göra om det hela till en serie. Startskottet gick redan när Mona valdes och bataljerna har varit många sedan dess. Tidig uppgång och solklar ledning blev till jämn match med en sur avslutning. Av någon anledning känns en liknelse med Helsingborgs IF:s allsvenska säsong 2010 relevant.

I alla fall, SSU var tidigt ute med förtäckta avgångskrav (även om man kallar det omprövning) vilket var bra. Förbisprungne Håkan Juholt hakade på och nu verkar dom en efter en krypa till korset för att bekänna färg. Några är odelat positiva, en del är politiskt korrekta och ett fåtal vill inte alls ställa upp på någon omprövning.

Föga oväntat är Wanja Lundby-Wedin en av dom som tycker att det hela är fel. Inte undra på det, sen AMF-skandalen har Wanja varit vingklippt och ute ur leken. Var hon befann sig i valrörelsen har många undrat och hur hon guidar LO genom politiken kan man även det konfunderas över. Att hon inte vill bli prövad är fullt förståeligt. Domen riskerar nämligen att bli mycket hård. Likaså är Ibrahim baylan väldigt tyst och inte undra på det. Kritiken som börjar växa fram gentemot honom verkar växa till en veritabel storm och "Ibbe" förstår nog att hans dagar som partisekreterare är räknade.

Jag tror i vilket fall som helst att det är bra det som händer nu. Låt det vara "krig", en match kan vinnas på många sätt och är det lite grisigt på mittfältet gör det ofta att matchen blir ihågkommen som något tufft, hårt och uppfriskande. Fast givetvis måste det finnas plats för finlir också och därför måste man våga släppa fram dom där talangerna som bara väntar på att få blomma ut. Med andra ord, det handlar om en omprövning både av person och politik. Men det går hand i hand, något annat vore dumt att påstå.


*Cricketmatcher kan pågå i flera dagar och är därför att betrakta som väldigt långa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar