måndag 22 november 2010

Irländarna är riktigt illa ute

Irland är som bekant nästa land att stå med mössan i handen framför EU och IMF. Att ett land med en sådan nationell stolthet väljer att krypa till korset påtalar allvaret i den kris som Europa, och världen, befinner sig i och hela situationen är egentligen absurd. Kapitalismen är i kris och problemen skjuts gång på gång upp samtidigt som rovdriften på vanligt folk fortsätter. För ytterligare lån och en skuld till IMF är knappast vad Irland behöver.

Man kan ju undra varför irländarna är livrädda för att få "hjälp" från EU och IMF. Det borde ju tvärtom vara en positiv sak att dessa organisationer kommer med pengar för att stabilisera ekonomin. Men det finns en befogad rädsla bland vanligt folk att ett ökat beroende av dessa marknadsliberala institutioner ska göra mer ont än gott. Leif Pagrotsky skummar lite på lätt på ytan med sin kritik mot bolagsskatterna men det är knappast bolagsskatterna som är det största problemet. Och när en tysk finansminister uttalar sig såhär bör man dra öronen åt sig:

"Irland måste uppfylla strikta villkor och dessa kommer att förhandlas de kommande dagarna så att det inte bara handlar om att tillhandahålla finansiering utan också om att säkerställa att problemen blir lösta."*

Överallt där IMF har dragit fram med sin "hjälp" har stora utförsäljningar av gemensam egendom skett och utländska bolag har invaderat dom nyöppnade marknaderna med katastrofala följder. Telefonbolag, flygbolag, vägar, vattenförsörjning, sophantering, energi, reningsverk med mera säljs ut, ofta till reapriser, och kvar blir bara en dysfunktionell marknad med stegrande priser, arbetslöshet och ökad fattigdom som följd.

Priset för skuldproblemen kommer att betalas av folken i dom drabbade länderna. Den stora frågan är bara hur hög kostnaden kommer att bli och vem som ska bestämma prislappen. Att privatisera och sälja ut sitt land skapar enorma problem och löser väldigt få. Istället blir det ett hårt uppvaknande efter chocken och kampen för att återta makten och tidigare välstånd blir långt mycket svårare än det hade behövt bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar