fredag 5 november 2010

Hur kan det vara fackets fel Tobias?

Låglöneproletariatet är här och enligt migrationsminister Tobias Billström är det fackets fel att detta fenomen uppstår. Det är svårt att tolka hans uttalande idag på något annat sätt nämligen. Hur han får ihop den logiken är höljt i dunkel men uppenbarligen är det inte arbetsgivaren som betalar dålig lön och tar bort olika rättigheter som gör fel. Problemet är tydligen facket som inte bevakar dessa gruppers intressen. Vad han kallar dagens nyhet, där Hotell- och restaurangfacket går ut och gör just detta, det vet jag inte.

Arbetskraftsinvandring behövs påstås det. Motivet är att vi saknar vissa kompetenser, att det behövs civilingenjörer och läkare från andra länder för att fylla våra behov. Men även sjuksköterskor och lärare sägs behövas. Varför vi inte kan utbilda dom arbetslösa i Sverige har ingen riktigt förklarat. Att det kostar mer än att plocka hit färdigutbildade människor från fattigare länder talas det tyst om. Hur skulle det låta om man öppet berättade att tanken är att dränera andra länder på deras kompetens utan att betala en spänn tillbaka?

Att en förändrad syn på arbetskraftsinvanding skulle öppna dammluckorna för billig arbetskraft till slitgöra och mindre kvalificerade arbeten talades det också ganska tyst om när liberalerna i MP gjorde gemensam sak  med borgerligheten 2009. Bärplockare och kökspersonal är ju inget det borde råda brist på, har man 385 000 arbetslösa i ett land vore det väl märkligt om ingen av dom skulle kunna plocka bär, diska, servera eller laga mat. Framförallt när man kan hitta på olika avdrag för att folk ska städa hemma hos övre medelklassen med statliga subventioner i ryggen.

Men det är här det blir jobbigt. Dom där 385 000 personerna vill ju ha ordentliga löner och andra petitesser som semesterersättning och pensionsinbetalningar i utbyte mot att dom säljer sitt arbete. Då passar det utmärkt med flexibla regler för arbetskraftsinvandring. Då kan man plocka hit folk helt utan kunskaper om det svenska systemet och som är själaglada att dom får ett jobb.

Och mig veterligen är det arbetsköparen som tar hit arbetskraften, det är arbetsköparen som anställer den, det är arbetsköparen som sätter lönen, det är arbetsköparen som betalar ut lönen och det är arbetsköparen som tar vinsten av det utförda arbetet. Så säg mig Tobias Billström, hur kan det vara fackets fel att folk utnyttjas som livegna i Sverige 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar