söndag 28 november 2010

Frågan är vad dom har att skylla på

Fotbollen har och har haft stora problem med sin publik under ett antal år. Fyrverkerier, slagsmål, planstormningar, inkastade föremål och rena upplopp har skakat framförallt Stockholmsklubbarna men även övriga klubbar i högsta serien Allsvenskan har haft sin beskärda del av eländet. Opinionens dom har varit hård. Klubbarna ska betala allt själv, klubbarna måste ta ansvar och det är ett fotbollsfenomen med huliganer. Att det finns en enorm okunskap bland dom som gör sådana utsagor är tydligt. Om man räknar på det hela är fotbollen en ren vinstaffär i skattenettot till exempel och att folk slåss kan man knappast belasta fotbollen för.

Samma problem finns inom hockeyn men det talas betydligt lägre om detta. Varför vet jag inte riktigt men det verkar nästan som att man inte ser skogen för alla träd. Att slåss verkar ju dessutom nästan höra till hockeyn. Att spelarna slåss med varandra är liksom helt ok, bara dom inte använder sig av tillhyggen. En sådan mentalitet är rådande även i huliganleden när man slåss på parkeringsplatser i Småland eller på gågator i Norrköping. Och varför kräva att publiken ska bete sig bättre än förebilderna på planen?

Jag raljerar givetvis lite, jag begriper också att folk slåss av andra skäl än att spelarna gör det, men det blir samtidigt en rejäl dubbelmoral när hockeyspelare beter sig som tokstollar titt som tätt och sen när publiken hänger på är dom "småfulla fjun". Ja, dom kanske är småfulla och beter sig som idioter just därför. Frågan är vad hockeyspelarna har att skylla på?

2 kommentarer: