Den liberala tankesmedjan Fores presenterar en undersökning idag som säger att sex av tio arbetslösa är beredda att gå ner i lön för att få arbete. Tre av tio är beredda att gå ner så mycket som 20 % i lön för att få jobb. För liberala debattörer och för sittande regering är detta mumma. Hela syftet med deras politik är att sänka lönerna och nu har deras attack mot den svenska välfärdsstaten börjat få genomslag. Lönepressen har börjat verka fast Anders Borg under fyra år stått och nekat att detta skulle vara ett av målen för den borgerliga politiken.
Undersökningen visar också att många inte är beredda att flytta för att få ett nytt jobb. Till det fogas en kommentar från Fores vice VD om att det finns jobb i gruvbranschen uppe i norr. Men frågan är ju vad en sådan flytt skulle innebära. Om man dubblade lönerna skulle säkert betydligt fler vara intresserade av att röra på sig men det är förmodligen ett otänkbart alternativ för Fores frågeställare.
Hur som helst, kontentan av det hela är att Fores lägger ytterligare ett bevis till handlingarna kring den borgerliga regeringens politik. Det sparas in på arbetsmiljö, på A-kassa och på trygghet. Allt till ett pris som arbetstagarna får betala ekonomiskt, politiskt och socialt. En del får till och med betala med sitt blod för det hela och när det sker straffar samma borgerliga politik dom dubbelt genom försämrad sjukvillkor m.m.
Att forma en vägvinnande politik med detta i åtanke borde inte vara så svårt. Problemet är snarast att många väljer att inte öppna ögonen och ta dom beslut som krävs för att ge arbetstagarna makten tillbaka.
Tja Du ser väl hur get gått för Irländarna.
SvaraRaderaVem har befälet där?
Men i ett läge som de sitter i nu är det väl så att alla får det lika djävligt.
Det är en liberalkonservativ regering på Irland om jag inte är helt fel ute.
SvaraRaderaIrlands kris är till stor del en bank och fastighetskris, det är samma sak som vi hade på 90-talet mer eller mindre, fast i ett annorlunda land och i ett land med de lägsta skatterna i Europa. Innan kriserna hade de mer eller mindre balans, det har inte länder som Storbritannien fast ändå har ett system så att de kan låna ut och stödja Irlands ekonomi. Irland hör inte riktigt till krisländerna, Grekland, Spanien och Portugal har stora obalanser på flera ställen, även Italien är som vanligt illa ute med ekonomin. Men hur man ser på länderna är det viktigaste, länder som USA och Storbritannien kan ha hur stora obalanser som helst i sina budgetar och i handeln och allt bara rullar på som vanligt och det tom boomar. De länderna korrigerar aldrig i kriserna. De som skadas av obalansernas som upprätthålls är dock de själva i längden, det är olönsamt att investera sina egna pengar i landet och gör investeringar från utlandet dyrt. Men för vår del är det faktiskt inte helt klockrent, vi ligger fortfarande med budgetunderskott och arbetslösheten hinner bara ner ett par procent innan det blir dags för nästa lågkonjunktur.
SvaraRadera