lördag 6 november 2010

En borgare eller en annan i styrelsen, vad spelar det för roll?

Det finns som sagt gott om pseudodebatter i vårt samhälle. Debatter där enorm energi läggs ner på skenfrågor som inte har speciellt stor betydelse för helheten. Rut-debatten var en sådan debatt, fastighetsskatten en annan, frågor som skäl energi och fokus från viktigare saker.

Kvinnor i bolagsstyrelser är en sådan pseudofråga i mina ögon. Att tro att fler kvinnor i Ericssons eller SSAB:s styrelse skulle påverka jämställdheten i stort är naivt. För att komma in i en bolagsstyrelse från första början ska du i regel vara en i "gänget", dvs tillhöra rätt sorts folk, och om det sen är en kvinna eller en man spelar inte någon större roll.

"Familjesituationen är i stort sett det enda som skiljer manliga och kvinnliga direktörer och styrelseordföranden åt. Annars är män och kvinnor i näringslivets absoluta topp ganska lika. De har lika hög social bakgrund, de har lika hög utbildning, goda nätverk och de har blivit erbjudna sina jobb." *

Vad som hade varit drastiskt hade varit att sätta radikalfeminister eller klassiska marxister i bolagsstyrelserna. Det hade fått betydligt större effekt än att en borgare byts ut mot en annan och det hade rört om i grytan å det grövsta.

Visst, det är en generalisering, alla i bolagsstyrelser är inte per automatik borgare men det stora flertalet är så och könet spelar föga roll. Framförallt spelar det ingen roll för dom strukturer i vardagslivet som diskriminerar kvinnor och som förtrycker dom samma. Fler kvinnor i bolagsstyrelserna gör ju knappast att männen i Mjölby börjar göra mer av det obetalda arbetet i hemmet och det gör inte att pappa slutar slå mamma när han är full.

Genuina samhälleliga förändringar sker nerifrån och upp genom en förändrad syn på det dagliga livet och relationerna som fyller detta liv. Om det sen sitter en, två eller tre kvinnor i en bolagsstyrelse spelar ingen större roll i nuläget. Däremot kan det, som en följd av att man tar tag i vardagslivets genusfrågor, bli så att könsfördelningen blir mer jämn i bolagsstyrelserna i framtiden. Men börja i andra änden om vi ska göra någon skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar