söndag 21 november 2010

Det viktiga är väl att personen är socialist?

Det råder inte precis brist på kloka och kompetenta kvinnor i vårt parti. Bara för att ta två exempel kan Anna Johansson och Lena Sommestad nämnas. Båda skriver helt lysande om vad socialdemokratin står för och vad den behöver.

Därför kan jag tycka det är lite tråkigt att S-kvinnor går ut med den aningen osmidiga uppmaningen att "nästa partiledare måste vara feminist". För tusan liksom, nästa partiledare måste vara socialist och att vara socialist innebär allt det där som vänsterfeminismen står för. Jämlikhet mellan könen är lika självklart som fördelningspolitik, klasskamp och folkbildningsidealet. Något annat vore omöjligt för en partiledare för Socialdemokraterna.

10 kommentarer:

 1. Fast är det inte lustigt att de säger att det ska vara en feminist, men sen inte kan berätta vilka som är det. Om jag förstår det rätt vägrade de svara på den frågan.

  SvaraRadera
 2. Jo det blir lite kryptiskt!

  SvaraRadera
 3. Nu har socialdemokratin senast en ordförande som identifierade sig som socialist? Jag vet att Palme gjorde det, men därefter knappast någon. Mona Sahlin sade sig inte vilja använda det ordet, till exempel.

  För att vara någon som varit sosse i typ två år har du rätt daterade bilder av verkligheten...

  SvaraRadera
 4. Du får gärna visa dom referenser där Ingvar C, Göran P och Mona S förnekat att dom varit socialister.

  Nu har jag varit sosse lite längre än det och vad det har med saken att göra vet jag inte. Men att vara saklig är väl inte din starka sida Johan. ;)

  SvaraRadera
 5. Tror inte de förnekat socialism, men väl inte heller sagt att "jag är socialist". Palme sade dessutom "demokratisk socialist" väl? Eller glömde han det prefixet?

  SvaraRadera
 6. Nej, Palme sade sig vara just demokratisk socialist. Efter honom har ingen partiledare använt ordet frivilligt.

  De gånger jag var närvarande när Mona Sahlin har fått frågan har hon svarat, "jag kallar mig socialdemokrat, jag tycker det räcker med det". Däremot har hon aldrig haft några problem med att även kalla sig feminist, så formuleringen är ju bara ett sätt att slippa svara "fan heller".

  Den som tvivlar kan ju fundera ett varv kring varför hon så gärna ville samarbeta med MP, men inte alls med V. Eller kanske titta lite på vilken politik hon faktiskt har fört. Den är måhända inte så imponerande, men att kalla den socialistisk är faktiskt att utsätta sanningen för väl hårda påfrestningar.

  Men fråga henne själv, vetja. Ni har ju kongress snart.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Vi får helt enkelt konstatera att ingen av oss tre som kommenterat just denna sak har hört henne förneka det och ingen har hört henne säga det. Antar att vi även får lämna IC och GP därhän. Och det vore ju märkligt om inte dom vore socialister med tanke på att vårt partiprogram talar om just socialism och alla tre borde ju dela partiprogrammets värdegrund.

  SvaraRadera