torsdag 25 november 2010

Det moderata hyckleriet

I mitt jobb träffar jag nästan dagligen moderater. Alla är dom rörande överens om att transparens och öppenhet är grundläggande för demokratin och vikten av att kunna följa olika processer och beslutsvägar framhålls i vått och torrt. Och givetvis har dom helt rätt, insyn är en grundförutsättning för demokratin.

Men lika ihärdigt som dessa moderater framhåller transparensens avgörande betydelse för demokratin, lika ihärdigt försvarar dom rätten för sitt eget parti att stänga igen alla dörr om sig och kring sig vad gäller dom bidrag som skänkes till partiet. Plötsligt har anonymitet och slutna rum ingen negativt inverkan på demokratin, istället hyllas hemligheten som en rättighet. Samma sak gäller när privata utförare ger sig in i offentliga verksamheter. Då är saker som budgetinsyn och meddelarfrihet för personalen trivialiteter som måste stå tillbaks för affärsmässiga hänsyn och företagens konkurrenssituation.

Hyckleriet är totalt och uppslutningen från borgerliga vänner är fullständig. Ta bara exemplet i SvD idag. Där finns en liten notis helt utan analys, ifrågasättande eller granskning. Torrt konstateras att frågan läggs till handlingarna trots att två partier, som säger sig vara för en reformering av systemet, kastar sina värderingar på sophögen för alliansfredens skull. I DN:s "nyhetsdygnet" för inrikesnyheter nämns det hela inte alls*. Lika så sluter givetvis dom lika ljusskygga fascisterna upp bakom högerns gemensamma mörkningsprojekt.

Nu kan tyckas att jag blandar äpplen och päron. Att man inte kan jämföra transparens i det parlamentariska systemet med transparens i näringslivet eller i partipolitiken. Men jag vill hävda att man givetvis kan göra det. Att Moderaterna springer ekonomiska särintressens ärenden måste upp på bordet. Om inte annat för att väljarna svart på vitt ska se hur olika förslag och reformer ligger helt i linje med intresset hos dom bidragsgivare som partiet har. Det skulle om inte annat slå hål på deras självgoda användande av epitetet "arbetarparti".

*Det skrevs dock om frågan igår under "Politik". Tidpunkten för min koll var 12.51.

1 kommentar:

  1. Moderaterna styr regeringen. Men vem styr moderaterna? Shell? Lundin Oil?
    Vi vet faktiskt inte - det luktar korruption.

    SvaraRadera