torsdag 4 november 2010

Att göra skillnad på folk

Det är intressant med kontraster. I Helsingborg har man haft problem med skolbränder under en längre tid. Problemet har varit som störst ute i en liten tätort som heter Ödåkra. Det är en typisk svensk villaförort med "väletablerade" medborgare, dvs en medelklass-Svenssonby.

Inne i stan har man haft snarlika problem med stökiga och rastlösa ungdomar. Dessa problem har företrädevis förekommit på Drottninghög och Dalhem. Två områden som kan ses som någon slags "Rosengård-light".

När man försöker hitta lösningar på problemen i dom olika områdena väljer man olika strategier beroende på vilken sorts område det är. I Ödåkra väljer man dialog och brobyggare, på Dalhem och Drottninghög väljer man polishelikoptrar. Det är lite lustigt hur myndighets- och politiker-Sverige ser på saker och ting. När en svensk unge bråkar är han "stökig, busig och omogen", när en "icke-svensk" beter sig på samma sätt är han "i utanförskap, dåligt integrerad och har fel kultur".

Man kan ju undra vem det är fel på egentligen. Ungdomarna eller dom som dömer och fattar beslut..

2 kommentarer:

  1. En intressant iaktagelse. Om en invandrad slår ihjäl någon familjemedlem är det "hedersmord", men om en ursvensk gör detsamma, då är det en "familjetragedi".

    Det beror på vilka glasögon vi har. Det bestämmer vad vi ser.
    Med genusglasögon kan vi konstatera att sådant som upplopp, revolutioner, skolbränder, krig och annat jävelskap korrelerar starkt med antalet unga män. Ju fler, ju bråkigare.

    SvaraRadera
  2. Ja det finns gott om forskning kring detta och därför är det lite märkligt (eller kanske inte) att vissa budskap får stå för "sanningen" medan empiri och fakta i många fall ignoreras.

    SvaraRadera