fredag 19 november 2010

Att dra ner brallorna på högern. Exemplet "Chockdoktrinen"

Jag har som jag berättade för några dagar sedan läst Naomi Kleins bok "Chockdoktrinen" och som jag redan flaggade för då är det helt klart en av dom bästa böcker jag läst. Den bekräftade visserligen redan mycket som jag redan visste men nedslagen runt om i världen, där Klein systematiskt påvisar nyliberalismens brott mot mänskligheten, skapar ändå en skrämmande helhet som många inte reflekterar över i vårt moderna svenska medelklassamhälle. Visste du t ex att en miljon ryska judar flydde ifrån Ryssland i början av 90-talet pga det ekonomiska program som Jeltsin, med hjälp av nyliberala ekonomer, drev igenom?

Hela tesen bygger på att nyliberalismens dogmatiska teorier används i tider av kris, t ex naturkatastrofer, krig eller revolter, för att påtvinga länder och befolkningar omfattande förändringar. Kriserna behöver inte nödvändigtvis vara ofrivillga, det viktiga i sammanhanget är att hela länder eller regioner slås ut fullständigt. Irakkriget är kanske det mest horribla exemplet på en medveten chock.

Förändringar består i att öppna upp tidigare stängda marknader för utländska (företrädesvis amerikanska) företag och att privatisera så mycket av gemensamma egendomar som möjligt. Konsekvenserna blir att enorma vinster kan hämtas hem på bekostnad av den inhemska befolkningen, vinster som hamnar i fickorna på giriga kapitaliser i New York, London eller kanske Dubai.

Givetvis är förnekarna av detta många och högern fick tuppjuck när boken släpptes. Timbro ryckte ut i Sverige för att förneka boken totalt men den raljanta stil ,som t ex Johan Norberg företräder, där Milton Friedmans verk försvaras till sista stavelsen är ett bevis gott som något för att boken uppenbarligen har ett stort mått av sanning.

Det bästa tips jag kan ge er är att ni själva läser boken och skapar er en egen uppfattning. Att lyssna på högerns lakejer blir bara löjligt i sammanhanget dessutom. Dom står nämligen med byxorna vid knäna när dom ska försöka rättfärdiga Chile, Argentina, Bolivia, Ecuador, Sydafrika, Irak, Ryssland, Sri Lanka, Indonesien, Kina eller vilket land det nu än må vara där nyliberalismens Chicagopojkar varit med och våldtagit befolkning efter befolkning. Allt i den "fria marknadens" heliga namn.

2 kommentarer: