lördag 6 november 2010

Är det någon som är förvånad?

Minister Bea har det inte lätt. Antingen har hon totalt misslyckats med sitt område och uppvisar en enorm bristkompetens eller så har uppgifter kommit fram som hon mycket väl vet om men som hon definitivt inte vill berätta att hon vet. Oavsett vilket blir man lite bestört när "fröken Gredelin" står och försöker verka trovärdig kring USA:s spioneri i Sverige.

Den som tror att Sverige skulle vara fritt från spioneri är naiv och på gränsen till dum. Vi har alltid varit en bricka i andra länders spel och med tanke på vår storlek och geografiska position kommer vi vara så även i fortsättningen. Att spela bestört blir nästan lite larvigt. Men jag antar att man måste göra det, allt annat vore ju att öppet kapitulera.

Dock är det intressant hur reaktionerna låter. Hade det varit Iran, Ryssland, eller kanske Kina som hade spionerat på svenska medborgare hade en samlad höger rasat och Bea hade krävt både det ena och det andra i form av utredningar, sanktioner och ursäkter. Att USA gör samma sak, eller för den sakens skull Israel eller Tyskland, är lite känsligare och att spela dum kanske är rätt taktik utifrån Beas horisont.

Var det hela slutar får vi ju se. När regeringen Persson samarbetade med CIA blev det ett jäkla liv, helt befogat, och borgerligheten ropa efter den ena utredningen efter den andra. Vilket samarbete som förekommit och vilka konsekvenser som den nu upprullade affären har haft vet vi inget om ännu men det ska bli mycket intressant att se. Fortsättning följer antar jag!

9 kommentarer:

 1. Man kan ju reflektera över varför USA känner sig nödsakad att hålla koll på hot mot dem även i Sverige. Det är ju inte så att sverige har koll på vilka flytingarna är och vad de gör här efter PUT. (om det nu handlar om terrorsim, vilket jag misstänker)

  SvaraRadera
 2. Med tanke på att Beatrice Ask säger sig ovetande om vem eller vad som har övervakats är det ju märkligt att du vet att det gäller flyktingar och folkmed "PUT".
  Dessutom talas det om svenska medborgare vilket innebär att dom ju inte är några flyktingar eller "PUT:are".

  SvaraRadera
 3. Det är ju också mycket intressant om det har föregått på samma sätt som i Norge, d v s att svenskar (ev f.d poliser) har hjälpt USA i sitt spioneri. Då kan ju definitivt de åtalas för spioneri för främmande makt.

  SvaraRadera
 4. Sverige har ju en lång dålig vana av att härbärgera terrorister och krigsförbrytare.

  Tyvärr verkar demokratier som t.ex USA i kampen mot det onda drabbas av det vanliga fenomenet att själva bli en del av det onda.

  Ska som sagt bli intressant att se vart detta slutar.

  SvaraRadera
 5. Till skillnad från USA då som härbärgat generaler och ekonomer från Latinamerika i decennier, olika monarker från Mellanöstern och nazistiska forskare. Alla snälla och helt oskyldiga om man nu ska försåt ditt uttryck "kampen mot det onda" rätt.

  Men visst ska det bli intressant.

  SvaraRadera
 6. Jag försvarar inte på något sätt varken USA's eller Sveriges omfamnande av gamla höger/vänster generaler, diktatorer, krigsförbrytare, terrorister etc.

  Vet inte varför du försöker tolka saker som inte finns.

  Både Sverige och USA är demokratier och i sin kamp mot det som borde uppfattas som ont (det är ju subjektivt givetvis) så begår dessa demokratier stora misstag och övergrepp mot enskilda och mot andra stater. Både Sverige och USA.

  SvaraRadera
 7. Du sa att Sverige har en lång tradition av att härbärga olika personer och då ställde jag motfrågan "till skillnad från USA då...".

  Med andra ord, USA ska inte kasta sten i glashus i den här frågan.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr sitter Sverige i samma glashus, jag kritiserar båda länderna.

  Att USA spionerar är självklart, om de inte gjorde det skulle jag vara högst förvånad. Det är deras förbaskade skyldighet att skydda sina medborgare men problemet i det här fallet som så ofta är om de bryter mot sina egna / Sveriges lagar.

  Varken USA eller Sveriges olika underättelsetjänster och polisiära styrkor har tyvärr visat någon större moralisk insikt , inte ens i modern nutid.

  Tyvärr verkar våra gamla demokratier (inklusive USA och Sverige)anse att alltför ofta helgar ändamålen medlen. Se bara det nyligen gjorda ingripandet i Göteborg mot 4 män och deras familjer. Fruktansvärt.

  SvaraRadera
 9. Visst är det så. Men att det är deras förbannade skyldighet att kränka mänskliga rättigheter, tortera folk och härbärga folkmördare för att "skydda" sina medborgare håller jag inte med om.

  Avslutar diskussionen härmed.

  SvaraRadera