torsdag 14 oktober 2010

Vadå integrationspolitik?

Jag hade en mycket intressant diskussion häromdagen angående det som kallas "integrationspolitik". Frågan handlade i huvudsak om vad just "integration" innebär. Enligt SAOL på Internet betyder ordet "förena el. sammanföra, samordna; fullständiga genom införlivning". Om man ska tolka det lite lätt innebär det att någonting ska smälta samman med något annat. Om då "invandrare" ska införlivas i samhället innebär det att dessa ska förenas med det som anses "svenskt". Men vad i hela friden är det och vad betyder det?


Diskussionen jag hade ledde fram till ett konstaterande att integration är ett helt tokigt ord. För vadå integrera och vad är det som skiljer en person med ett medborgarskap från ett annat och vem avgör när någon är integrerad? Hela begreppet blir felaktigt eftersom diskussionen hela tiden handlar om vad "invandrarna" ska göra för att bli del av det svenska samhället. Diskussionen handlar inte om att "förena" den handlar om att anpassa, om att assimilera, människor som inte är som "vi" till att kunna vara en del av "vi". Assimilering är alltså ett betydligt bättre ord för att benämna vad som syftas med diskussionen men om man använder det ordet blir det plötsligt smärtsamt påtagligt vad det handlar om.


Nu är där säkerligen många som säger "vadå, man måste kunna svenska språket för att vara en del av svenska samhället". Nej, givetvis måste man inte det. Åk till Kina, Indien, Finland, Ryssland, Belgien eller vad som och du ska se att det går alldeles utmärkt att tala olika språk men ändå vara ett land.
Då säger någon "ja men dom ska inte leva på bidrag". Nä, givetvis ska INGEN leva på bidrag i den perfekta världen. Men "svenskar" lever på bidrag, "svenskar" fuskar också, men när en svensk fuskar anses det inte vara ett integrationsproblem. Då är dom arbetslösa eller dylikt, något som inte gäller för invandrare tydligen.


Sen ställer jag mig frågande till myten om "dom sitter hemma i sina lägenheter och tittar på Al-Jazeera hela dagarna och lär sig inte svenska". Kan någon vara vänlig och ge mig vetenskapliga bevis för att det sitter horder av människor från andra länder i svenska förorter och ser på TV utan att röra sig i det svenska samhället? För om dom inte är en del av samhället kan dom ju inte heller gå och handla på ICA, spela fotboll i parken eller fira födelsedagskalas på söndagar. För även sånt ingår väl i ett samhälle?
Och kan någon vara vänlig och visa på vetenskapliga bevis för att personer födda i Sverige och som talar svenska språket inte sitter hemma och glor på TV hela dagarna? Det är nämligen en mycket märklig föreställning att när invandrade personer sitter hemma och glor på TV så är dom inte en del av samhället och så fuskar dom men när en svensk sitter hemma och glor på TV är det "fredagsmys". Problemet är nämligen att dom är arbetslösa eller får utbildning, inte att dom inte är en del av samhället för givetvis är alla människor det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar