måndag 18 oktober 2010

Skatteplanering och privatekonomer i TV

Det här med perspektiv är som sagt något jag gillar och idag kommer det ytterligare en sån där ögonöppnare. Riskkapitalister skatteplanerar och undanhåller på så sätt 10 miljarder från den svenska statskassan. I fackpressen kallas det "smart" och visst är det kreativt att hitta luckor i lagen men det är fortfarande bedrägligt och jag gillar det inte. Fast jag har svårt att tänka mig att regeringen springer benen av sig för att täppa till dessa luckor. Här är det ju trevliga företagare och inte hemska sjukskrivna det handlar om och då är ju läget ett helt annat.

Ytterligare en liten fundering på måndagslunchen gäller också ekonomi på sitt sätt. Hur kommer det sig att det alltid är privatekonomer från någon av dom större bankerna som ska vara experter i TV när olika ekonomiska fenomen ska förklaras? Om valresultatet ska diskuteras tar man dit en statsvetare, om sociala frågor ska diskuteras tar man dit en sociolog eller dylikt och ska man tala om medicin tar man dit en biolog eller någon annan naturvetare. Gemensamt för dessa brukar vara att dom är knutna till en högskola eller ett universitet, möjligen något institut eller en stiftelse, och det kan hävdas någon slags objektivitet och opartiskhet. Därför blir det ruskigt märkligt när det står någon snubbe från SEB eller Swedbank och förklarar finanskrisen eller ränteförändringar samt hur valutasvängningarna påverkar oss.

Klassiskt är "ja det blir kanske lite mer pengar i semesterkassan" eller "bolåneräntorna ligger nog stilla ett tag framöver". Att arbetslösheten riskerar att skena iväg om svensk exportindustri får problem nämns i periferin och sopas lite lätt undan som frågor av för stor karaktär. Med vilket syfte och med vilken legitimitet står alla dessa bankanknutna privatekonomer i rutan? Jag har svårt att tänka mig att t ex Swedbank, som har stor del i exempelvis krisen i Baltikum, står där och kritiskt granskar sina egna förehavanden. Och det kan väl inte vara så att varje ekonomiprofessor i hela landet är upptagen varje gång SVT eller någon annan ringer och vill prata ekonomi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar