måndag 25 oktober 2010

Pliktskyldig budget och tankar på förändring

Rödgrön budget med en känsla av uppgivenhet. Ja, det är nog en ganska bra beskrivning av läget i oppositionen just nu. En upprepning av slagorden från valrörelsen och ett politiskt alternativ som svenska folket sagt nej till en gång redan. Pliktskyldigt fullgörs samarbetet men någon glöd ser man inte skymten av. Och konstigt vore väl det väl annars, vad finns där att glädjas över?

På sätt och vis handlar det om att slicka klart såren. Det rödgröna samarbetet som var klämkäckt och poppigt innan valet är nu mer en hämsko för oppositionen samtidigt som det hela vållar enorma tankeproblem inför framtiden. Kan man vinna valet 2014 utan ett samlat rödgrönt alternativ och hur ska det i så fall gå till? Svaren lär vi få från bland annat kriskommissionen men var den landar kan man ju undra.

För S handlar det om att återupprätta sin egen politik och om att föra fram en ny vision för Sverige. I denna vision måste människor känna igen sig och dom måste även se vinster både för sig själva men även för samhället. Frågan är var man kan göra inbrytningar som verkligen betyder något för medelklassen. Utan den vinner vi inga val samtidigt som vi inte ensidigt kan fokusera på den samma. Jag tror att arbetsrätten är ett område där vi kan bryta in och skapa tydlig kontrast mellan dom två politiska alternativen. Kanske är det dags att ta upp diskussionen om arbetstiden?

Jag tror inte på sextimmarskravet. Det är orealistiskt. Men varför inte börjar röra sig neråt i små steg? Sju och en halv timme, samma lön. Där har vi en fråga och ett krav som det garanterat skulle bli enorm strid om, borgerligheten har väl aldrig varit med på sänkningar av arbetstiden och dom lär inte börja med att vara det nu*. Och vem skulle säga nej till en halvtimme mer av egen tid? Det var ju i kölvattnet av den stressade storstadsbon som hela butlerdiskussionen uppkom.

Givetvis kan inte arbetstiden allena föras fram, det måste kopplas till en större diskussion om kollektivtrafik, stadsplanering, företagens vinster, maktfördelningen i samhället och mycket mer. Men det är en tanke att bygga vidare på som är betydligt mer eldig än den ansiktslösa budget som presenterades idag.


* Möjligt att något borgerligt parti någon gång har röstat för en arbetstidssänkning men mig veterligen har Högerpartiet, sedermera Moderaterna, inte gjort det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar