söndag 17 oktober 2010

(Merkel)iga uttalanden från Tyskland

Så visade sig den tyska högerledaren Angela Merkel från sin sanna sida till slut. Från att vara ansvarsfull politiker med förmåga att navigera i den politiska mittfåran hoppade hon över till en betydligt mer, utifrån hennes partibetäckning, klädsam retorik. Och givetvis gör hon detta för att vinna lättvindiga missnöjesröster och för att anpassa agendan efter stämningarna som råder i dom europeiska högerleden. När ledaren för Europas största ekonomi väljer att anamma en brunslaskig retorik öppnar hon också dörren för betydligt mörkbrunare element och som tysk borgerlig politiker borde hon om någon vara medveten om varthän den vägen leder. Men icke, den konservativa analysen lyckas inte förse henne med några andra svar än dom fördomsfulla och introverta antihumanistiska argumenten som högern alltid tar till när deras bristfälliga ekonomiska argumentation fallerar. För SPD är det nu upp till bevis, ska man falla i den danska fällan och anamma delar av den taskiga retoriken eller ska man polarisera det politiska fältet genom en stark polemik i frågan?

Med detta för ögonen blev jag dessutom positivt överraskad av DN:s ledarsida idag. Den annars ganska tafatta synen som denna tidning företräder vad gäller analyser lyckas för en gång skulle nå en stunds klarsynt insikt om hur verkligheten är beskaffad. Glädjande men förvirrande. När t ex jag ger andra svar på vad det handlar om möts jag allt som oftast av hårda ord som naiv broiler, enfaldigt dum och ibland rent av något så högtravande som landsförrädare.

Kritiken som framförs av samma ledarsida, att dom etablerade partierna inte förmått ge något svar på frågorna, är i viss utsträckning befogad. Visst har även t ex socialdemokratin gått på defensiven i frågan. Men samtidigt är det milsvid skillnad mellan den defensiva hållning som socialdemokratin intagit i frågorna och den direkta flörten och eftergivenheten som den svenska högern har visat. Merkels uttalanden banar dessutom vägen för den i frågan ganska tystlåtne högerledaren i Sverige. Hur länge dröjer det innan han står och predikar sitt avståndstagande från ickekulturkristna i allmänhet och den muslimska sfären i synnerhet?

9 kommentarer:

 1. Du skriver "När ledaren för Europas största ekonomi väljer att anamma en brunslaskig retorik öppnar hon också dörren för betydligt mörkbrunare element och som tysk borgerlig politiker borde hon om någon vara medveten om varthän den vägen leder."

  Förmodligen är det politiska stormen som Turkiska ledare har skapat på tysk mark okända för dig!

  Erbakan, en tidigare turkisk premiärminister yttrade: "Hela Europa kommer att bli islamiskt. Vi kommer att erövra Rom."
  Glöm inte att Recep Tayyip Erdoğan har på ett möte i Tyskland uppmanat sina landsmän som är bosatta i Tyskland att INTE assimilera sig!

  Är det då konstigt att Angela Merkel reagerar?

  SvaraRadera
 2. Du har svar på det i referensen till mitt blogginlägg om integration.

  SvaraRadera
 3. Skulle du föredra mig som jag var innan jag invandrat till ditt land?
  Med andra ord; att jag struntade att lära mig språket, eller strunta i svenskarna och umgås enbart med mina egna landsmän...

  Du ser enbart ena sidan av myntet!
  För att se båda sidor av myntet måste du vara en invandrare, men du är ju svensk.
  Do you get my drift?

  SvaraRadera
 4. Nä jag "dont get your drift" för du har uppenbart fel. Att hävda att jag inte skulle kunna ha en valid åsikt i ett ämne bara för att jag inte tillhör en påstådd part i en fråga är absurt och mycket osakligt.

  Givetvis kan du leva i ett land utan att kunna ett av dom officiella språken i landet och givetvis är det helt ok att endast umgås med människor med samma nationalitet som du i detta land förutsatt att du har uppehållstillstånd.

  SvaraRadera
 5. Ett "land" är för dig en administrativ entitet, inget mer, eller hur? Ett "folk" är en social konstruktion från artonhundratalet, vid vilken man lämpligen fäster insinuanta invektiv som "brunt", "unket", "grumligt", "förlegat" och "obehagligt", eller hur?

  I get your drift, kulturmarxist.

  Men rätta mig gärna om jag har fel.

  Pappan

  SvaraRadera
 6. En stat är en administrativ enhet ja. Därom torde råda föga delade meningar.

  Kulturmarxist? Jag är socialdemokrat så jag får väl rätta dig.

  SvaraRadera
 7. Patetiskt, DN nämner inte att Christian Wulff under besöket i Ankara krävde i talet (i turkiska parlamentet) att turkiet maste ha MER tolerans mot kristna!
  Jag är just nu i Tyskland och överaskas av hur Svenska tidningar är patetiska!

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/tyskt-forsoningsbesok-i-ankara-1.1192197

  SvaraRadera
 8. Tyskland måste ha MER tolerans mot människor. Det spelar ingen roll om någon är kristen, muslim eller ateist. Det är människor det handlar om.

  SvaraRadera
 9. Man undrar vem som tvingat Turkiet att "göra en Libyen" och dels sätta upp flyktingläger för flyende syrier och dels marschera in en bit in i Syrien för att, som han sade, rädda befolkningen. Hans brott med Syriens ledare är intressant. http://www.debka.com/article/21015/

  SvaraRadera