fredag 29 oktober 2010

"Illusionen om Gud" av Richard Dawkins

För några månader sen fick jag ett boktips av en god vän. Boken det gällde var "Illusionen om Gud" av den brittiske ateisten Richard Dawkins. Jag läser som bekant en del och det tog ett tag innan jag kom fram till IoG i hyllan men nu när jag läst den retar jag mig nästan på att jag inte tog tag i den direkt. Vilken bok!

Min vän och kamrat liknade boken vid Howard Zinns "Det amerikanska folkets historia". Inte i handling eller sak men i funktion och övertygande argumentation. Boken slår nämligen på ett fantastiskt sätt sönder föreställningar, och vanföreställningar, om religion och om Gud precis som Zinns bok slår sönder det samma om den amerikanska nationen och dess historia. Dawkins förklarar över tio kapitel varför hela idén med en Gud är befängd och varför vetenskapen ständigt äter upp dom domäner där religionen tidigare dominerade.

Dawkins menar också att den intuitiva respekt som vi känner inför just religiös tro är osaklig och helt felaktig. Varför är det ok att tro på en form av Jahve, och dessutom erhålla okränkbar respekt för detta, medan någon som tror på gröna gubbar eller gubben i månen anses tokig och avfärdas bryskt?

Den största förtjänsten i boken är Dawkins parallell mellan fundamentalism i olika religioner. Han använder sig bland annat av termen "amerikanska talibaner" och påvisar stora likheter mellan fanatiska muslimer i Afghanistan och dito kristna i USA. Hatet mot t ex homosexuella, relationen mellan män och kvinnor samt synen på icketroende är starkt förenande mellan dessa två grupper. Något som allt som oftast glöms bort eller så är folk helt enkelt inte medvetna om det.

Jag rekommenderar boken starkt. Den är inte helt lättläst och den är fylld med olika begrepp men även om man ibland får googla en del ord så är det mödan värt. Dawkins är utan tvekan en fullpoängare.

3 kommentarer:

 1. Hejsan Ola!


  Haha skönt att du tyckte om boken. Den är riktigt bra. En argumentation i boken är fantastisk: "Om jag hävdar min rätt att diskriminera andra människor skulle jag åka i fängelse men om jag hävdar min rätt att framföra guds ord så frikänns jag på grund av religionsfrihet"

  Med tanke på HBT frågor är detta klockrent. Om man hävdar sin rätt att förtrycka HBT människor så åker man dit på hatbrott. Om man däremot hävdar att man förmedlar gudsord då är det helt okey... Prisad vare religionsfriheten, den ger rätt att diskriminera och kränka medmänniskor.

  Mvh mahamed

  SvaraRadera
 2. Precis. Logiken i boken är stringent och benhård.

  Stort tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Dawkins är genial. Kolla andra böcker han skrivit med.

  Respekt för religioner - nej tack. Religioner bör inte ha någon särställning i samhället utan behandlas precis som hur vi behandlar alla andra former av sagor och folklore. Ingen religion som enskilt ämne i skolan, religion ska förpassas till lektioner i historia/samhällskunskap. Alla utbildningar inom området får respektive församlingar ta hand om. Det är inget stat ska ägna sig åt.

  SvaraRadera