söndag 24 oktober 2010

Det var en gång ett land

Jag ska berätta en saga och jag vill att ni inom er försöker se sagan inom er. Försök tänker er in i hur sagan skulle vara om den var på riktigt.

Det var en gång ett land för inte allt för länge sedan. I landet satt det ledare som berättade för folket att just deras folk var utvalda och att Gud stod just detta folk bi. Därför ansåg sig detta land ha rätten att påtala för andra länder hur dom skulle leva sina liv. Detta trots att andra länder inte ville ha den hjälpen och trots att andra länder inte hade samma gudar som just det första landet hade. Vilken rätt hade andra länder att ifrågasätta det av Gud utvalda folkets rätt sa landets ledare?

Landet startade därför ett antal krig, allt i Guds och nationens namn, för att sprida sitt eget budskap över världen. Problemet var bara att landet inte riktigt levde som man lärde och själv hade man t ex stora problem hemma med korruption, brottslighet, extrem fattigdom och stora klyftor. Det fanns en elit som verkligen levde flott, sen fanns det en grupp som var mitt emellan och som hade det ganska bra men väldigt tufft pga all korruption och systemets kalla hand och sist fanns det en stor grupp som verkligen inte hade det bra alls. Denna brokiga grupp var ingen enhetlig grupp utan bestod av alla sorters människor, vita, svarta, latinos, asiater och alla möjliga människor. Men landet brydde sig inte om detta, för landet var av Gud utsänt för att pådyvla världen sitt sätt att leva och tänka.

Landet använde hemska metoder när det gick i krig. Landet hade nämligen varit i krig många gånger och fast man lovade och svor på att det skulle vara ett bättre och mer rättfärdigt krig denna gång visade det sig att landet faktiskt ljög. Men att landet begick en synd spelade ingen roll, det viktiga var att andra följde landets budskap, inte att landet gjorde det själv. Ännu mer märkligt var detta land eftersom när landet grundades så grundades det av folk som tyckte att Gud inte skulle ha med landet att göra. Det skulle vara upp till var och en att bestämma vilken gud som skulle tillbedjas. Dock hade landet drabbats av extrema fundamentalister som även om dom ljög skulle berätta för andra hur man skulle leva sitt liv. Och dessa fundamentalister sa dessutom att dom gick i krig för att försvara sig mot andra fundamentalister. Men precis som med korruptionen vägrade man erkänna att man faktiskt hade samma problem i sitt eget land.

Nu ska jag inte fortsätta berätta den här historien längre även om den kan göras mycket längre och mycket fylligare. Jag ber er bara om en sak till, det är att ni blundar och tänker tillbaka på sagan. Och precis när ni tänkt klart på sagan så vill jag att ni sist av allt tänker en sak till, att landet heter USA.

För den som vill läsa mer finns det gott om material att plöja igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar