söndag 5 april 2015

Det går fort utför

Foto: http://web.kristinehamn.se
Nu har det gått snart ett halvår sedan den nya majoriteten i Helsingborgs kommunfullmäktige tillträdde. Att det blågröna gänget bestående av borgarna och MP skulle få svårt att leverera en slagfärdig politik var ingen högoddsare. Med tanke på att Peter Danielsson (M) brukade kalla MP Helsingborg för vattenmelonerna, "gröna på utsidan, röda på insidan", så skulle det väl till ett större mirakel om konstellationen skulle kunna bli överens om den politiska vardagen på så pass kort tid.

Vad som därmed är lite besvärande, för MP, är alla dom frågor där partiet numera sluter upp bakom den moderata linjen. Förutom att dom blev bortdribblade i frågan om en folkomröstning i Ångfärjefrågan och att partiet aktivt medverkat till att lägga ner Salongen så uppvisas det nog någon slags ombytlighetsrekord nu under påskhelgen. Eller vad sägs om dom här två frågorna:

1. Vi socialdemokrater la tillsammans med V en motion i julas om att införa ett extrastöd för barnfamiljer på 200 kr om året. Ett stöd som ska kunna sökas vid högtider då dessa är extra påfrestande för vilken familj som helst. Det sociala trycket från alla håll och kanter på att barnen ska få presenter är stort och därför vore 200 kr ett välkommet tillskott vid den där speciella högtiden.

Föga förvånande är Moderaternas företrädare väldigt tydligt emot detta. Argumentationen är klassiskt konservativ. Det går inte att lita på (fattiga) föräldrar och det finns andra svaga grupper som inte åtnjuter just det här stödet. Därför ska ingen ha*. Det här är ett direkt reaktionärt sätt att argumentera på och att MP väljer att ställa sig bakom detta är anmärkningsvärt.

2. Än mer anmärkningsvärt utifrån MP:s profil, som parti med vurm för miljön, är deras nej till vår motion om att förbjuda plastpåsar i dom lokala ordningsstadgarna och att ta på oss ledartröjan i arbetet för att få Helsingborg att vara en plastpåsefri kommun. Återigen får Moderaterna föra dom styrandes talan. Och då är det inte dom eventuella legala hindren som är i fokus. Istället är det frågan om "pekpinnar och förbud" som sätts i främsta rummet. Vill folk skräpa ner ska dom få göra det är kontentan av resonemanget. Det ska bara vara lite jobbigare att skräpa ner än att inte göra det.

Där är mycket annat en boende på Söder kan ha synpunkter på, som att "det har blivit mycket bättre", i frågan om nedskräpningen här. Men är man bara på tillfälligt besök i stadsdelen kan en lätt få den uppfattningen. Moderat drabbas nämligen ofta av "det man ser är allt som finns"-syndromet. Det där med att lyfta på locket och titta ordentligt är för jobbigt. Att miljöpartister skulle göra det samma här i Helsingborg trodde jag i min vildaste fantasi inte.

Vi kan redan nu konstatera att det politiska styret i Helsingborg har konsekvent svårt att leverera och att MP helt uppenbarligen värderar makten mer än politiken. Det ska bli intressant att möta väljarna 2018 och berätta om det hela. Då kan vi ju berätta om det där med nej till sänkt avgift i kulturskolan också.

*****

* Att sen M konsekvent gynnar dom som äger sitt boende eller som har arbetsinkomster är en annan femma. Då slickas det ju uppåt och sparkas inte neråt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar