lördag 27 december 2014

Nu blev det plötsligt mycket luft i kalendernDet blir alltså inget extraval i vår. Regeringen har kommit överens med borgarna om att låta största partikonstellation få igenom sin budget. Överenskommelsen gäller fram till 2022. Mycket har redan sagts om det här. Dom flesta är glada. Vi slipper snöra på oss vinterkängorna varenda kväll i mars för att gå runt och knacka dörr. Vi slipper få skavsår i örat av alla telefonsamtal som skulle ha gjorts. Vi slipper den osäkerhet som det skulle innebära att rösta en gång till med allt vad lågt valdeltagande och snöstormar kan ställa till med.

Är det bra eller dåligt då? Ja, det finns väl två skolor. Den dominerande är vad jag kan förstå ändå ansvarsskolan. Det är bra för landet att vi nu har någon form av spelregler på plats som gör att vi kan styra skutan någotsånär. Den andra skolan, nyvalsskolan, är besviken och förbannad. Många har sett fram emot att få ta fighten om regeringsmakten en gång till. För en gång skull kändes ju spelplanen ovanligt klar. Det var ingen tvekan om vad det handlade om.

Personligen är jag dels imponerad av att Löfven ändå rodde en uppgörelse i hamn. Någon sa att hotet om extraval var ett "strejkvarsel". Så kan det definitivt tolkas och det positiva verkar vara att alla parter kommer ur det hela med hedern i behåll. Löfven spelade sina kort väl i detta.

Dels är jag oerhört imponerad över mitt parti. Minuten efter att Löfven hade varslat om nyval så var partiet på fötter. Vi är många som fick skjuta på julledigheten någon dag pga att planeringen inför våren redan var igång. Många planeringsmöten har hunnit hållas, en del beställningar har säkert redan gått iväg och stora insamlingskampanjer har startats. Här i Skåne har alla jag mött i partiet varit extremt taggade och på tå. Den mobiliseringsförmågan som vi socialdemokrater har är en fantastisk kraft och jag är övertygad om att det gett en del borgare kallare fötter än dom redan hade pga decemberkylan.

Nu slipper vi valrörelse. I alla fall för tillfället. Vad som händer framöver återstår att se. Någonting säger mig att det sista inte är sagt i den här frågan.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar