torsdag 22 maj 2014

Mer än skattesänkningar i Moderaternas DNA

Foto: wikipedia.org
Det är långt till Brüssel. I alla fall om man pratar i fråga om insyn och närvaro. Dom flesta svenskar har inte speciellt bra koll på vad enskilda parlamentariker sysslar med. Det är bland annat därför som lobbyorganisationerna kan verka så ostört. Det är också därför som Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt kan stå i TV och framstå som tillsynes helt överens om det mesta. Det har visserligen en grund i att partigrupperna i EU inte har egen majoritet och därför måste samarbeta med varandra mer än i Sverige. Men det har också att göra med det mentala avståndet till Brüssel.

Fredrik Reinfeldt kan framstå som t ex miljöns stora beskyddare när han står i Sverige och pratar. När man sedan granskar vad hans partikamrater har för sig i EU-parlamentet så blir bilden en annan. Det finns många sådana frågor. Arbetsmiljön är en annan sådan fråga, kvinnors rätt till sina egna kroppar en tredje.

EU-valet visar på sätt och vis partiernas rätta ansikte. Det visar partiernas DNA. I det moderata DNA:et ligger skattesänkningar. När man ser på deras agerande i EU-parlamentet ser man även att DNA:et innehåller en miljö- och löntagarfientlig del som bara väntar på att få träda fram så fort svenska folket vänder bort blicken. Det tål att tänkas på när vi röstar både på söndag och i höst.

*****
 
Om ni inte har sett filmen om Gustaf och varför man ska rösta på söndag så rekommenderar jag er att göra det. Ni ser filmen här.


1 kommentar:

  1. Jag vet inte om du menar att den aktuella arbetsolyckan aldrig skulle ha inträffat om vi haft en regering med S som största part. Hursomhelst är det självklart att rösta men det blir inte på något av arbetslinjepartierna M eller S.

    SvaraRadera