fredag 28 mars 2014

Vi måste ha lite tur också

Tiden bara rusar iväg och valet närmar sig med stormsteg. Det innebär också att tiden som borgarna har för att minska avståndet till S,V och MP blir allt mindre. Vid den här tiden inför förra valet ledde S, V och MP med 4,6 procent. Motsvarande siffra är idag 13,3 procent. Det är, förutom alla andra skillnader gentemot förra gången, något som talar starkt för att vi får en ny regering efter valet i september.

Men samtidigt så finns det orosmoln. Det ena är det faktum att om SD blir vågmästare så kan det vara svårt att bilda en icke moderatledd regering. Om SD blir vågmästare kommer alltså samma politik som förs idag att fortsätta. För alla som är frustrerade över ökad ojämlikhet, försämrad välfärd och hög arbetslöshet så är alltså SD ett synnerligen meningslöst alternativ att rösta på. En röst på SD är en garant för status quo inom svensk politik.

Det andra orosmolnet är något som vi i Sverige kan påverka ytterst lite och det är vår omvärld. Ukrainakrisen kunde ha blivit en så kallad gamechanger. Nu blir det förmodligen inte det eftersom Reinfeldt och Bildt på många sätt har schablat bort både initiativet i frågan och Sveriges trovärdighet i den samma. Om man ska bli tagen på allvar i den internationella diplomatin fungerar det inte att springa runt och likna den ena parten vid Hinhåle själv. Det finns dock andra internationella skeenden som kan komma att påverka svensk inrikespolitik mycket drastiskt.

Kina brottas just nu med en växande finansiell instabilitet. I veckan har det skett en så kallad bankrusning mot en liten bank i östra Kina. En bankrusning är när kunderna i en bank börjar plocka ut sina pengar i panik. Detta skapar enorma problem eftersom inga banker i världen har fullständig täckning för alla insättningar. Sådana här händelser har en tendens att sprida sig och skapar enorma problem om dom inte hanteras snabbt och på rätt sätt. En finansiell härdsmälta i Kina skulle kasta om den politiska scenen inte bara i Sverige utan i hela världen. Vi vet alla vad som hände i den svenska opinionen när Greklandskrisen briserade på våren 2010.

Valet är långt ifrån vunnet. Vi socialdemokrater måste vara uthålliga, ihärdiga och kämpa hela vägen fram till det att vallokalerna stänger den 14 september. Sen kan vi bara hålla tummarna för att vi har lite tur med omvärlden också. Men det tror jag nog att vi ska ha med tanke på allt oflyt vi har haft under den här mandatperioden. Det är liksom vår tur nu!

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar