fredag 21 mars 2014

Våra beslut om vinster i välfärden

Vad sades egentligen på kongressen 2013?
Foto: blogg.kommunal.se
Vinstuttag i välfärden är uppe på agendan igen. Vatten och knäckebröd är det som driver debatten den här gången. Och ett antal miljoner kronor. Ni har hört storyn vid det här laget. En förskola i Stockholm som profilerar sig på bland annat hälsosam kost servera vatten och bröd till frukost och lågkvalitétskorv till lunch. Samtidigt som ägaren plockar ut miljonvinster.

Socialdemokraterna är snabbt ute på banan och lägger förslag om att välfärdsföretag ska ha samma personalbemanning som dom offentliga aktörerna i kommuerna. Helt i linje med vårt kongressbeslut. Folkpartiet går ut direkt och klagar på centralstyrning och menar att man inte kan sitta i Stockholm och bestämma exakt hur det ska se ut. Man känner ju inte till dom lokala förutsättningarna och det blir alldeles för toppstyrt. Att samma parti driver på för att staten ska ta över hela ansvaret för skolan blir i det perspektivet snarast skrattretande. Vänsterpartiet gör allt dom kan för att påpeka att dom minsann ska förbjuda allt vad vinst heter om dom kommer till makten och försöker upprätthålla en retorisk skiljelinje mot S. En linje som dom kommer att få svårt att driva igenom dom första åren efter ett regeringsskifte eftersom vi i S har dom kongressbeslut som vi har.

Just kongressbesluten blir tack vare den uppblossade debatten högaktuella igen. Så vad säger egentligen våra beslut? Först och främst sägs att vinstintresset aldrig får vara styrande. För det andra ska skärpta kvalitétslagar införas för att motverka att orimliga vinster kan uppkomma. För det tredje ska kommunerna ha ett avgörande inflytande över friskoleetableringar. Sammantaget kommer dessa steg att ställa betydligt högre krav på den som vill driva bolag med vinstintresse i svensk välfärd.

Dessutom ges kommuner möjlighet att rikta upphandlingar enbart till non-profitaktörer vilket gör att enskilda kommuner kan ha en välfärd utan vinstintresse om man vill. Just det här sista, att kommuner kan välja om man vill att friskolor ska få starta i kommunen och om upphandlingar ska riktas till non-profitaktörer var en vinst för oss socialdemokrater i Skåne som drev på tillsammans med bland annat LO för en ännu skarpare skrivning.

Skälet till att vi ändå landade där vi gjorde är också ett annat dokument, från den 26 oktober 2012, nämligen VU:s inriktningsbeslut i frågan. Där sägs att om vinstnivåerna ändå fortsätter att vara höga så kommer vi att skärpa reglerna ytterligare. Med tanke på hur pass långt vi ändå går i dom beslut vi har fattat på kongressen så är det enda rimliga steget vidare i så fall att förbjuda vinstuttag helt. Det är just detta som gör att jag är bekväm med dom beslut vi har och dom åtgärder som vi nu vidtar. Så på 2017 års kongress lär diskussionen återkomma. Var så säkra.

*****

5 kommentarer:

 1. Har du missat att din partikompis JEJ driver välfärdsföretag under non-profit flagg med vinstmarginaler på ca 35%? Eller det är kanske en acceptabel nivå enligt S?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä jag vet om att JEJ driver vinstdrivet välfärdsbolag och jag tycker det är åt pipsvängen. Vilket jag sagt förr också.

   Radera
  2. Men det visar att "non-profit" inte är någon som helst garanti för att vården bedrivs med vinstsyftet som ett sekundärt mål.

   Dagens skattesystem har så många kryphål för ägarna att ta ut kapital ur bolagen att det måste förändras innan Löfvens löften kan tas på allvar.

   Radera
  3. Nä. Det gör det inte.

   Att det finns kryphål i skattesystemet är inget skäl till att inte försöka. Precis som du säger måste vi förändra saker och ting. Därav politik.

   Radera
  4. Problemet är att försöket är dömt att misslyckas eftersom förutsättningarna inte finns på plats. Det finns bara en bästa och fungerande lösning och den står för ovanlighets skull V för.

   Radera