tisdag 18 mars 2014

Statsministern som föll i budgethålet

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska räkna
Foto: ikea.se
I helgens Agenda uppstod en diskussion kring finansieringen av den socialdemokratiska budgeten för 2014. Fredrik Reinfeldt försökte få det till att vi socialdemokrater saknade elva miljarder kr för att finansiera våra förslag. För att nå fram till denna slutsats räknade Fredrik Reinfeldt bara på utgiftssidan i vår budget och tog inga hänsyn till inkomstsidan. Vi socialdemokrater ville inte införa det femte jobbskatteavdraget. Det innebär att vi i höstas hade dom pengarna till vårt förfogande när vi lade budgeten. Dom pengarna finns inte längre och kommer således inte att kunna användas i höstens budget.

Vi har lagt fullt ut finansierade budgetar år efter år. Som opposition får man dock anpassa sig varje år efter regeringens skattesänkningar. Och dessa skattesänkningar har nu resulterat i ett direkt budgethål. Regeringen kommer enligt Ekonomistyrningsverket att behöva låna 87 miljarder kr i år för att klara dom offentliga finanserna. Det är den största summan som lånats sedan 90-talskrisen. 87 miljarder är ungefär dubbelt så mycket som vad vårt försvar kostar. Det är enormt mycket pengar.

Så det vore faktiskt klädsamt om Reinfeldt sluta vara så kaxig angående ekonomin. Istället för att försöka måla upp en bild som inte stämmer av att S underfinansierar sina budgetar så borde statsministern oroa sig mer för vad hans finansminister sysslar med. För det är nämligen ett stort hot mot både jobben, skolan och välfärden.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar