fredag 14 mars 2014

Regeringens Juholt

Regeringen backar. Och här har ni en bild på Brösarps backar.
Foto: wikipedia.org
Att regeringen backar från sitt förslag om sänkt studiebidrag är vid det här laget allmänt känt. Det är också bra att regeringen kommer till sans. Att slå på studenterna i en tid när utbildning är avgörande för vårt lands framtid är helt fel väg att gå. Fast i grund och botten har regeringen ganska små problem med just den biten. 6 500 färre platser på högskolan förra året jämfört med året innan talar sitt tydliga språk. Högre utbildning är något som eliten ska syssla med i sann folkpartistisk anda. Pöbeln göra sig icke besvär. Och när regeringen nu vill satsa på fler platser i år så går 90 procent till lärarutbildningen. En utbildning där det redan idag råder brist på sökande och en åtgärd som inte syftar till något annat än att rädda Jan Björklunds ansikte.

Den stora frågan är dock vad regeringens omsvängning får för konsekvenser för regeringens trovärdighet. Internt i borgarleden är det givetvis slitsamt att hålla ihop när Moderaterna i ensam majestät först gör en läpparnas omsvängning vad gäller skattesänkningarna. Sen när väl partierna har rättat in sig i ledet och fotfolket har börjat försvara den fastlagda politiken så svänger regeringen och ändrar hela argumentationslogiken. Precis så är det för övrigt också på skolans område vilket givetvis inte underlättar för Masse Moderat eller Folke Folkpartist när dom ska övertyga väljarna om regeringens förträfflighet.

Om man ska dra en parallell till en närliggande politisk händelse under den här mandatperioden så kan man tänka sig tillbaka till våren 2011. Håkan Juholt var nyvald partiledare för S och Sverige skulle skicka stridsflyg till Libyen. Först sa Juholt nej, sen sa han ja, sen sa han nej och så vidare. Riktigt hur det var och vem som sa vad och när minns man knappt. Det bestående minnet var omsvängningen som skedde hastigt och för oss ute i partiorganisationen mindre lustigt. När det sen var dags för budgetstrulet kring A-kassan i september 2011 så var Juholts förtroendekapital uttömt och resten är som man säger historia.

Nu har självklart regeringen efter sju år vid makten betydligt mer förtroendekapital att spela med än vad Juholt hade. Men den här typen av omsvängningar som skett dom senaste veckorna tär snabbt på trovärdigheten och efter skatterna, skolan och nu studenterna så börjar det bli svajigt under alliansregeringens fötter. Vem vet vad dom ska backa på härnäst?

*****
 
Bloggat: Roger, Markus , Göran

5 kommentarer:

 1. Fast är inte jämförelsen lite orättvis, Juholt såg inte ut som en ledsen hund när han flippfloppade utan gjorde det med gott humör, med talets gåva och en entusiasm som gjorde att han blev förlåten, åtminstone till att börja med. De här blir allt mer charmlösa och jag tror de spelar döda med avsikt, för att sedan kunna återuppstå framåt sommaren. Eller är det så här illa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som fenomen, att man blir mindre trovärdig när man först är tvärsäker åt ena hållet och sen börjar slira åt andra hållet, tycker jag nog att det är jämförbart. Men som du säger gjorde ju Juholt det hela med storm. Alliansen får ju inte ens upp styrfart.

   Intressant teori om att det är medvetet. Kan mycket väl vara så. Vad som talar emot är att Reinfeldt har varit trött i flera år nu.

   Radera
 2. Juholt var helt nytillträdd då, och hans partiledarskap saboterades avsiktligt av anonyma personer, som sprang med skvaller till media, inom partistyrelsen och riksdagsgruppen Så det är inte jämförbart.

  Men kanske är kriget mellan allianspartierna i full gång, fastän det inte märks utåt. Det handlar bl.a. om nya subventioner till den helt onödiga vindkraften för att centerns kärnväljare i storstäderna (bondebarnbarnen med ärvda markegendomar) ska få fortsatt arbetsfria inkomster i form av markarrenden. Förra centersledaren Maud Olovsson har ju skrivit i sin memoarbok om hur hon uppmanade C-riksdagsgruppen att sabotera alla förslag om skolan från Fp, för att tvinga detta parti att gå med på att ordet "vindkraft" skulle finnas med i alla skrivelser från regeringen.

  Och var det verkligen Fp:s idé att sänka studiebidraget med 300 kr /mån och höja studielånet med fyra gånger så mycket? Var det inte Anders Borg, som försökte muta studenterna med mer pengar under studietiden, utan att nämna att pengarna ska betalas tillbaka? Det kunde ju ha lyckats...

  Det är naturligtvis så M vill ha det. En hårt skuldsatt grupp skattekverulanter, som kommer att vara trogna M-väljare i framtiden. Det hade säkert gått hem, om förslaget hade kommit från S, och inte från M själva.

  Men stopp ett tag! Även om pengarna ska betalas tillbaka i framtiden, så ska de ju betalas ut i nuläget, vilket betyder att staten måste låna ännu mer. Hade det då inte varit bättre att omvandla ett lika stort belopp av studielånet till studiebidrag, d.v.s höjt studiebidraget?

  Statens lån måste visserligen betalas tillbaka även i det fallet. Men det hade ju staten kunna göra med en broms för löneökningarna för akademiker, när den tiden kommer. De färdigutbildade akademikerna kommer ju då att inte ha så stora studielån, som de kommer att få med nuvarande fördelning mellan lån och bidrag.

  Detta vore ett steg på vägen mot studielön för universitets- och högskolestuderande. Dessa borde ha en studielön motsvarande lägstalönerna för LO-medlemmar i samma åldersgrupp. För att rättvisa ska uppnås, måste dock arbetslösheten bland unga arbetare sänkas radikalt och a-kassan höjas till 80 %.

  Med studielön till studenter skulle de stora löneskillnader som finns idag mellan den genomsnittliga Saco-medlemmen och den genomsnittliga LO-medlemmen, som finns idag, inte längre kunna försvaras. Det skulle bli lättare att jämföra löner, och vi skulle slippa den lönekverulans och det lönerace som är idag, med ständiga kompensationskrav från framförallt personer med hyggliga inkomster.

  Idén med studielön, som inte får förväxlas med de helt orealistiska idéerna om en medborgarlön utan någon som helst motprestation, kan kanske te sig som en utopi. Men det är dock en idé som bör förverkligas så långt som möjligt, genom succesiva höjningar av studiebidraget i kombination med lika stora sänkningar av studielånet. .

  Regerings förslag, som regeringen nu har dragit tillbaka efter massiv kritik från studenthåll, var ett förslag i rakt motsatt riktning. Bra att det stoppades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förslaget stoppades var mycket bra.

   Tycker nog man kan jämföra trots allt. Men givetvis finns där stora skillnader mellan historien om Juholt och den här vårens allianskrasch.

   Radera
  2. Dessutom tror jag inte att det är bra för vare sig Juholt personligen eller för partiet att göra hans namn till en benämning på någonting dåligt.

   Det finns dessutom andra socialdemokratter, vars namn det finns större anledning att dra i smutsen i samband med fallet Juholt. Alla dem, som drev sitt smutsiga spel med avsiktliga läckor till media. Vi vet ju nu vilka de var. Somliga av dem har nu bytt sida, och motarbetar sitt gamla parti som lobbyister hos banker och riskkapitalbolag.

   Radera