torsdag 27 mars 2014

Maud, förbannad lögn och Reinfeldt&Lööf

Foto: http://www.teknikensvarld.se
Nuon. Den sämsta affären i svensk historia enligt många. Long story short: Statliga Vattenfall vill köpa ett holländskt bolag, affären är uppe i regeringen som trots varningssignaler väljer att gå vidare med affären.

Tiotals miljarder kr i förlust senare vill KU reda ordning i vem som bär ansvaret och kallar därför Maud Olofsson (C), näringsminister vid tidpunkten för köpet, till sig. Maud Olofsson vill under vintern inte svara på frågor kring Nuon med hänvisning till att KU utreder frågan. När nu kallelsen kommit vägrar Olofsson att infinna sig. Vilket är ett direkt trots mot den kutym som råder. Om ett statsråd, nuvarande eller före detta, kallas till KU så infinner man sig.

Nuvarande näringsminister Annie Lööf tycker dock att det är helt i sin ordning att Olofsson uteblir. Istället för att fundera över vad det innebär att hennes företrädare försvårar granskningen av det faktum att svenska folket blivit blåsta på miljarder kr pga dåliga affärer så försöker Lööf släta över det hela med att skylla på Göran Persson. Ja, ni läste rätt. Genom att skylla på Göran Persson.

Att Lööf gör detta är i sig inget ovanligt. Borgarna brukar dra till med att allt är sossarnas fel när dom är pressade. Det är normalt sätt mest oansvarigt och löjligt. Att skylla på sossarna när man själv har suttit vid makten i åtta år funkar liksom inte. Men den här gången är det dessutom helt uppenbart att Lööf faktiskt ljuger. Enligt KU:s kansli har Persson inte kallats till KU vilket Lööf påstår.

Lööf försöker såklart förklara bort det hela. Hennes trovärdighet i den frågan är ungefär lika stor som när hon försöker få oss att tro att hon aldrig varit nyliberal. Men det hela stannar inte där. Även Fredrik Reinfeldt snurrar till det och försöker försvara Olofssons KU-trots. Ekots Tomas Ramberg konstarerar följande:

"När han kommenterade Maud Olofssons vägran i förrgår sade han att reglerna är utformate så att den som sitter i regeringen måste inträda inför KU, den som har suttit tidigare får själva välja, men enligt KU finns inte alls den skillnaden." - SR

Nuonaffären har kallats för skandal ett antal gånger. Med rätta. Man kan med tanke på Lööf och Reinfeldts agerande konstarera att det är fullt befogat. Och då har vi inte ens fått hela oredan klarlagd. Vem vet vad som döljer sig bakom dimridåerna och lögnerna? Jag anser att svenska folket har rätt att få veta.

Det är för övrigt fullt rimligt kan jag tycka att det ska bli tvång på att infinna sig när KU kallar.

*****
 
 
Bloggat: Martin, Martin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar