tisdag 11 mars 2014

Lugn, konflikterna finns kvar.

Konflikterna finns kvar i politiken.
Foto: hd.se
Alliansens triangulering har övergått från uppenbart larvig till direkt pinsam idag. Efter att ha tagit S-förslag om att utöka grundskolan med ett år så är det nu dags för speciallärarspåret och mindre klasser i lågstadiet. För en regering som skyllt allt av ondo på socialdemokratin är det häpnadsväckande och som sagt, oerhört pinsamt, att nu lägga fram nästintill identiska förslag som S presenterat för länge sedan.

Konsekvenserna av detta är svåra att överblicka. Givetvis görs det hela med ambitionen att ta död på konflikten i skolfrågan. Skolan är efter PISA-chocken den viktigaste politiska frågan enligt väljarna och det är dessutom den enda frågan som på riktigt kan stärka något annat borgarparti än Moderaterna. För oss som är politiska nördar är det uppenbart vad som pågår. Frågan är om det är lika uppenbart för väljarna. Oavsett vilket, om det nu skulle vara så att konflikten reduceras i skolan så anser inte jag att det är ett jätteproblem.

För det är knappast så att landet ligger lugnt på andra områden. Jobben är alliansens största misslyckande. Över 400 000 arbetslösa, historiskt höga nivåer på över åtta procents arbetslöshet och en långtids- och ungdomsarbetslöshet som ligger på europeiska toppnivåer. Likaså råder kaos inom sjukvården vilket inte minst gårdagens manifestation här i Helsingborg och manifestationen i Trelleborg förra veckan vittnar om. Konfliktdjupet i dessa två frågor är av avgrundsmått och ingen triangulering i världen kan täcka över dessa hål. När man dessutom adderar ytterligare ett hål, det i dom offentliga finanserna, så känner i alla fall inte jag någon större oro för att skolfrågan tappar lite i konfliktstyrka.

Faktum är att jag på sätt och vis kan dela Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Siréns ståndpunkt att det är bra med stabilitet på skolans område. Oavsett regering kommer satsningarna på mindre klasser, fler speciallärare och utökad grundskola ligga fast. Skolan är för viktig för att vara ett ständigt trätoområde där billiga politiska poänger ska plockas på barnens bekostnad.

*****
 
Bloggat: Peter J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar