tisdag 4 mars 2014

Jag tror inte Ukraina är en gamechanger

Foto: http://aaronmasterson.com
Utvecklingen på Krim kan vara den där "gamechangern" som borgerligheten har strävat efter. En extern händelse utanför svensk kontroll där oppositionen står utan möjligheter att påverka händelseförloppet och regeringen kan agera "ansvarstagande". Detta ger en öppning för borgarna att vända på spelplanen om dom hanterar frågan snyggt.

Problemet är just att firma Reinfeldt, Borg & Bildt inte verkar klara av att hantera frågan speciellt smidigt. För det första klarar Reinfeldt och Bildt inte av att hålla en gemensam linje utåt. Att Reinfeldt försöker låta ansvarsfull för att vinna poäng på ett område där Bildt kört "one man show" sen han tillträdde har givetivs inbyggda problem. Samtidigt är Bildt en synnerligen skicklig politiker som vet hur man ska lägga orden i det diplomatiska spelet och där står Reinfeldt sig ganska slätt.

Följaktligen blir Reinfeldt nu sågad av expert efter expert vilket inte precis ger den skjuts som Moderaterna så väl behöver. För det är riktiga kraftuttryck som såväl William Agrell som Kristian Gerner använder sig av. Båda två är professorer, i underrättelseanalys respektive historia, och att sådana potentater tar uttryck som "patetiskt" och "märkligaste och obehagligaste" i sin mun om en statsminister är inte precis vardagsmat. Det moderata "motspinnet" har inte heller klarat av att skölja bort dessa fläckar på alliansfasaden vilket bara gör det hela än mer besvärande för regeringen.

När det sen gäller frågan om försvaret så kan man undra varför inte försvarsminister Karin Enström  syns överhuvudtaget. Anders Borgs utspel förra veckan om att allt ska finansieras "krona för krona" gör förvisso att Enström inte kan säga så mycket. Om hon framträder blir det pannkaka vad hon än säger. Säger hon något i stil med att "vår beredskap är god" så kommer alla skratta åt henne. Om hon säger något negativt om vår försvarsförmåga så sätter hon bara strålkastarljuset på en av Moderaternas svagaste och internt mest sprängande punkter.

Visst kan Ukrainakrisen visa sig vara en gamechanger. Jag kanske till och med kommer att få äta upp det här inlägget den 15 september. Men jag tror inte, utifrån hur regeringen hittills agerat, att detta kommer att gynna dom. Förhoppningsvis blir det en snabb avkylning av konflikten också vilket ytterligare minskar regeringens chanser att vinna på frågan. 

Och framförallt vore det katastrofalt med ett krig till i världen oavsett hur valet i Sverige går den 14 september.

*****
 


2 kommentarer:

  1. Nja, om något borde väl i så fall detta avskräcka väljarna från extrempartierna V och SD. Man ser t.ex. hur genomruttet kommunismen gjort Ryssland samtidigt som risken med högerextrema i regeringen återspeglas i Ukraina.

    SvaraRadera
  2. Att i dagsläget kalla V för extremistparti är inte seriöst Leif. I övrigt har du rätt i att extrema politiska åskådningar åt ena eller andra hållet aldrig är bra.

    SvaraRadera