fredag 7 mars 2014

Desperat regering med desperata åtgärder

Trianguleringens tidevarv det är nu! Efter att Moderaterna har köpt S skolpolitik angående obligatorisk förskola och efter att Anders Borg har fått för sig att höja enstaka skatter så är det nu dags för nästa steg i trianguleringsraketen. Återigen är det skolan som är på tapeten och dagens grej är en satsning fler speciallärare. Vi i S har i vår budget för 2014 satsat på tusen fler speciallärare. Nu ska regeringen lägga 150 miljoner kronor på nya speciallärare i vårens propp. Antalet utbildningsplatser ska fördubblas och en premie på 50 000 kr skattefritt ska införas som en"examenspremie".

Larvighetsgraden i regeringens trianguleringsförsök behöver jag inte ens påtala. Däremot ser jag med oro på hur man försöker skapa ekonomiska incitament där det delas ut skattemedel till höger och vänster som engångspremier. Om man väljer att läsa till speciallärare för att man får 50 000 kr i näven så tycker i alla fall jag att man måste fundera på vad som är drivkraften hos den som utbildat sig. För mig handlar ett yrkesval om att välja ett yrke som man trivs med, där man känner att man kan utvecklas och där man kan tjäna sitt uppehälle på ett schysst och bra sätt. Med ett sånt ingångsvärde handlar attraktiviteten på en utbildning om kvalité på själva utbildningen, möjligheter att faktiskt studera genom att ens ekonomi inte raseras och att den framtida arbetsmarknaden ser ljus ut. Att regeringen tvingas införa särskilda premier för vissa utbildningar betyder ju bara att man har misslyckats fullständigt i alla tre delarna.

Försämrade studiestödsmöjligheter där studenter får belåna sig upp över öronen, stressiga arbetsmiljöer där folk blir utslitna och en mycket hög arbetslöshet gör ju att människor blir mindre benägna att studera. Det gör i sin tur att fler kommer att välja att ta första bästa jobb eller att sitta kvar på det jobb dom har idag. Regeringens politik hänger alltså inte ihop och att ösa ut 50 000 kr skattefritt vid examen är en synnerligen desperat åtgärd. Lägg istället dom 50 000 på att öka kvalitén i utbildningen och sprid ut den som ett stöd under hela studietiden. Dessutom kan man ju fundera på varför Jan Björklund ens försöker med nya saker. Han landar ju ändå alltid i att det behövs mer "ordning och reda i skolan" så löser sig allting.

*****
 


2 kommentarer:

  1. Tror det finns många politiker som väljer det yrkesvalet av ekonomiska skäl (för idag är det ett yrke vilket som helst förutom att du måste väljas om med ett visst intervall). En bekväm tillvaro som höginkomsttagare utan några speciella krav på högre utbildning eller erfarenhet annat än att du ska ha lyckats ta dig upp på valbar plats inom det aktuella partiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du menar att t ex ett kommunalråd som tjänar runt 30 000 kr, jobbar 60 timmar i veckan, inte får några pensionsinbetalningar och som har ansvar för 6 miljarder i budget är överbetalda och inte har några kompetenser alls? För det är vad du säger om t ex två av MP:s kommunalråd här i Hbg. Jag delar inte din uppfattning.

      Radera