söndag 16 februari 2014

Vad, vad, vad ska borgarna göra?

Foto: http://martinmobergsblogg.blogspot.se
Dagens SIFO-mätning är givetvis munter läsning. Centerpartiet får sitt sämsta resultat någonsin och det enda deras "närodlade politik" verkar ha gjort är att köra partiet rakt ner i myllan. Jag tror att det finns en gräns för hur lågt C kan sjunka innan det är för sent för dom att vända. Denna gräns ligger, tror jag, runt 2,8-3,0 procent. Att jag landar i denna slutsats beror på att folk kommer att fundera på om det ens är lönt att rösta på C. Risken att dom åker ur blir större ju lägre dom ligger och en röst på ett C som inte kommer in i riksdagen är en röst rakt ner i sjön. Att även KD krisar gör givetvis situationen än värre för C. Som om inte det var nog har inte M speciellt mycket stödröster att dela med sig av för tillfället. Det ser onekligen mörkt ut för Centerpartiet.

Men ingenting är avgjort. Såklart. Vi vet att Moderaterna är oerhört skickliga på att kampanja och stödet från deras kompisar i Svenskt Näringsliv kommer bara att öka. Just nu försöker M avväpna kritiken mot dom. Genom att gå ut och prata om behovet av skattehöjningar tror man sig kunna slå hål på den kritik som framförallt vi i S riktar mot regeringen. Denna strategi har dock två problem.

Dels stod Anders Borg och sa precis samma sak för fyra år sedan. Trots det har regeringen fortsatt att sänka skatterna under hela mandatperioden. Dels verkar inte moderata riksdagsledamöter ha nåtts av informationen att det är skattehöjartoner som det ska spelas på nu. Så sent som igår var hela nordvästra Skånes moderata riksdagsgäng ute i lokaltidningen här i Helsingborg och propagerade för skattesänkningar. Budskapet hänger alltså inte ihop och när det gäller att vara ärliga i sin ambition så litar jag mer på dom sex nordvästskånska moderaterna än på Anders Borg.

Oaktat att Moderaterna nu inte ens klarar av att hålla ihop sitt budskap i riksdagsgruppen så kan vi inte räkna ut partiet. För när den så kallade trianguleringen är klar, när avståndet mellan dom politiska alternativen anses tillräckligt liten, så kommer Moderaterna att göra sina stora utspel. Allting för att störa S och få folk att se M som ett framtidsalternativ. Någonting måste nämligen komma. I alla fall om dom vill vinna valet. Därför måste vi vara beredda. När det kommer måste vi agera. Den stora frågan är bara hur? Jag har mina idéer. Men dom tar vi en annan dag.

*****
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar