torsdag 6 februari 2014

Oron borde verkligen sprida sig

Opinionsmätningarnas saliga tid är här. Allt ska mätas och om man ska tro Henrik Ekengren Oscarsson så är det nu läge att börja bry sig lite om dom också. 300 dagar innan ett val kan man börja snegla en del på opinionsmätningar för att få ett litet hum om varthän det barkar. Därför borde dagens mätning i förtroendematchen mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt göra Moderaterna synnerligen bekymrade. Reinfeldt tappar marginellt på nästan alla områden och Löfven går fram med stormsteg. Och det är i viktiga frågor som Löfven nu dessutom leder stort.

Löfven leder nämligen stort i frågan om att ingjuta hopp om framtiden. Likaså leder han i fråga om förmåga att få majoritet för sina beslut i riksdagen. Det här är fullt logiskt eftersom Löfven konsekvent velat söka breda uppgörelser för landets bästa istället för att fastna i partipolitiskt käbbel. Och eftersom svensken i gemen är väldigt samarbetsinriktad så appellerar detta givetvis till oerhört många människor. När Reinfeldt dessutom surrat sig så hårt vid alliansmasten att hans småpartier blir sänke för hela Moderaternas trovärdighet som regeringsbildare så vänder sig allt fler mot ett samarbetsinriktat och ansvarstagande S.

När det gäller den andra frågan om att ingjuta hopp så ledde Löfven i detta redan sedan tidigare. Eftersom vi vet att människor i regel röstar på framtiden och inte på det som har varit så talar den här siffran i allra högsta grad för att Löfven blir vår nästa statsminister.

Dom andra tre frågorna är givetvis viktiga men med tanke på att utrikespolitik i regel inte avgör svenska val, att vi inte ser någon omedelbar kris runt hörnet och att regeringens interna arbete är tämligen opublikt så känner i alla fall jag att det inte är allt för allvarligt att Reinfeldt leder i dessa kategorier. Snarare bekräftar det bilden av Reinfeldt som en stel förvaltare som gillar att åka på statsbesök och som är så trött att han inte orkar uppbåda några särledes starka känslor oavsett vad som inträffar. Men givetvis ska man inte underskatta karln för det. En Greklandskris i maj och vi är tillbaka på ruta ett igen...

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar