torsdag 27 februari 2014

Lögn, förbannad lögn och Arbetsförmedlingen i Arlöv

För er som inte vet var Arlöv ligger i förhållande till Åkarp.
Foto: burlov.se
Att Arbetsförmedlingen inte har det lätt nuförtiden är allmänt känt. Sparkade generaldirektörer, stelbenta regleringsbrev och en minister som inte kan klämma ur sig en enda proposition kring jobben är allt saker som gör Arbetsförmedlingens liv extra svårt. Och när Arbetsförmedlingen inte fungerar så blir dom arbetslösa lidande. Likaså blir alla företag lidande som inte kan hitta rätt kompetens till dom jobb som finns. Arbetsförmedlingen är en nyckelaktör för att klara jobben och att inte denna myndighet fungerar är ett av många skäl till varför vi har över 400 000 arbetslösa i det här landet.

Igår var det fullt kaos i Stockholm när 61 000 arbetslösa kallades till en rekryteringsträff som var dimensionerad för ca 1 000 personer. Polis fick tillkallas för att lugna ner folk. Sällan har väl massarbetslöshetens enorma kraft visats upp så tydligt på Stockholms gator. inte på den här sidan av millenieskiftet i alla fall. Det hela sades bero på en teknisk miss någonstans.

Men det är inte bara misstag som Arbetsförmedlingen gör. Idag avslöjas att Arbetsförmedlingen i skånska Arlöv har fuskat med arbetslöshetsstatistiken. På så sätt har arbetslösheten framställts som lägre än vad den egentligen är. Om det här är ett enskilt fall eller om det är något som är satt i system över hela landet får väl tiden utvisa. Men det är oroväckande och skrämmande att det ens kan ske. Vi vet också att just kodningarna hos Arbetsförmedlingen är problematiska. Människor kodas som om dom hade någon form av funktionsnedsättning bara för att man då får tillgång till bättre insatser. Detta eftersom arbetsförmedlarna inser att hela arbetsmarknadspolitiken har havererat och då blir kodningen ett sätt att hjälpa dom arbetslösa.

Att det är något ruttet inom Arbetsförmedlingen är helt uppenbart. Efter snart åtta års styvmoderlig behandling från den borgerliga regeringen så har det alltså gått så långt att det fuskas med statistiken för att frisera siffrorna. Inte trodde jag i mina vildaste fantasier att den nymoderata historierevisionen hade nått så långt in i statsapparaten. Det här är mycket allvarligt.

*****
 
Bloggat: Peter, Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar