tisdag 25 februari 2014

Larvigt värre

Foto: ystad.se
Moderaterna verkar ha tappat greppet fullständigt. I sin iver att triangulera sönder samtliga politiska frågor kommer nu det ena utspelet märkligare än det andra. I förra veckan var det meteorolog Anders Borg som talade om "omslag" i den ekonomiska politiken. Ett omslag som innebar att åtta år av skattesänkarpolitik plötsligt skulle glömmas bort och repareras med försämringar för studenterna. Rapporten mottogs minst sagt svalt och kritiken lät inte vänta på sig. Man skulle kunna tro att Moderaterna funderade en gång extra innan nästa utspel kom. Men icke.

Idag är det Tomas Tobés tur att vara obegriplig. Tobé utser idag Vänsterpartiet till huvudmotståndare i skolfrågan. Tobé försöker påskina att Socialdemokraterna och Moderaterna är så lika i fråga att det inte finns någon skillnad. Därför ska Moderaterna ta fighten med V. Att S har högst förtroende i skolfrågorna, att Folkpartiet är mer trovärdiga än Moderaterna och att alliansen inte är överens i frågan om skolan har helt gått Tobé förbi. Istället vill alltså Tobé lyfta Vänsterpartiet och sätta fokus på deras politik.

Den här taktiken har många svagheter. Precis som när Miljöpartiet pekar ut SD som huvudmotståndare i EU-valet så innebär M:s utpekande av V att det utpekade partiet legitimeras. Att peka ut ett litet parti som sin motståndare innebär att det partiet kommer få mer uppmärksamhet. Det innebär också att man tar dom frågeställningar som det partiet driver på allvar. Moderaterna försöker givetvis kleta på Vänsterpartiet ett regeringsansvar och därmed knyta Löfvens öde till Vänsterpartiets. Men eftersom vi socialdemokrater är tydliga med att vi går till val själva och att valresultatet avgör vem som bildar regering med vem så är den här taktiken dömd att misslyckas.

Moderaternas triangulerande börjar bli löjligt. 2006 när man tog över jobbfrågan och 2010 när man ägde den ekonomiska politiken var trianguleringen subtil och oerhört effektiv. Det fanns ett drag av elegans och en stor skicklighet inbakad i den moderata taktiken. Trianguleringen märktes knappt om man inte var väldigt insatt i politikens spel och regler. Men det var då det. Det M sysslar med nu är något mycket skumt och oerhört klumpigt. Någon menade att Moderaternas taktik är så oerhört genialt uttänkt att vi alla ska förledas att tro att den är förvirrad och desperat när den i själva verket är så smart att vi inte ser vad som smyger sig på oss. Jag har visserligen lärt mig att man aldrig ska underskatta Moderaterna. Men det var innan Kent Perssons tid det. Som det ser ut nu verkar M dela ut inbjudningar till sin egen avskedsfest. Så det gäller att inte slappna av men le kan man alltid göra.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar