måndag 17 februari 2014

Klart vi kan göra något

LO:s rapport om maktelitens inkomstutveckling presenterades nu på förmiddagen. I denna rapport konstateras att den ekonomiska makteliten tjänar runt 45 gånger mer om året än en vanlig industriarbetare. Jämför man med t ex en undersköterska blir skillnaderna ännu större. Den politiska och byråkratiska eliten tjänar sex respektive åtta gånger så mycket per år.

Detta är givetvis helt åt helsike. Att stort ansvar och långa arbetsveckor premieras med högre lön har jag inga problem med. Men att en människa tjänar 45 gånger mer än en industriarbetare är inte rimligt. Det finns framförallt inga som helst hållbara argument för denna enorma inkomstskillnad.

Den amerikanska författaren Barbara Ehrenreich har i sin bok "Gilla läget" visat att lönesättningen inom den amerikanska ekonomiska makteliten har väldigt lite mer prestation och kompetens att göra. Istället handlar det om att män gynnar män, kompisar gynnar kompisar och släktingar gynnar släktingar. Ren tur premieras också enormt när någon som en gång lyckats pricka in t ex ett bra aktieresultat görs till "kung". När det sen går åt helsike och turen tar slut får vederbörande sparken från bolag A för att snart snappas upp av bolag B. Kompetensen av att en gång ha suttit i någon styrelse värderas högre än faktiska meriter i övrigt och likartad kompetens premieras varför exceptionellt många VD:s har gått på samma amerikanska universitet. I Sverige är det ungefär samma sak.

Frågan om dom extrema inkomsterna är svår eftersom näringslivet har rätt att göra i princip vad dom vill med sina pengar. Men staten har ett ansvar att inte spä på den här typen av utveckling och där finns mycket att göra. Till att börja med bör jobbskatteavdraget inte gälla dom med högre inkomster. Fastighetsskatt bör införas för större fastigheter och så vidare. Det finns en hel del man kan göra och håll i minnet en sak. Varje förslag kommer att mötas med "det går inte". Men som politiker köper jag inte det. Klart det går. Det handlar om vilja och idérikedom.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar