onsdag 19 februari 2014

Ett alternativ för tokhögern

Foto: http://www.kristnavardepartiet.se/
Det finns saker som är bra att lyfta fram och det finns saker som är dåliga att lyfta fram. I alla fall om man resonerar utifrån ett rent kommunikativt perspektiv. En sådan fråga är huruvida man ska lyfta fram nybildade partier. Att Junilistan och Piratpartiet lyftes fram i samband med dom senaste EU-valet bidrog till att legitimera dessa partier och gav dom massvis med gratisreklam. När detta händer tas medialt utrymme från till exempel S. Därför ska man alltid fundera ett extra varv innan man skriver om någonting. I alla fall om man är socialdemokrat och vill att S ska vinna.

Därför har jag funderat en liten stund. Det har ju bildats ett värdekonservativt och direkt extremt kristet parti som ligger till höger om KD. Frågan är om man ens ska spilla tid på att skriva om detta parti. Att det skulle komma in i riksdagen är helt osannolikt och man ska vara rejält troende för att hysa hopp om den saken. När inte ens KD verkar klara riksdagsspärren med sina värderingar så lär ju knappast ett ännu tokigare parti komma in. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många tokhögerkristna i det här landet. Dom som hittills har varit politiskt aktiva har samlats i KD. Om den extremkristna falangen nu kan tänka sig att rösta på ett annat parti, som inte har en chans att komma in i riksdagen, så innebär det bara att KD förlorar röster rakt ner i sjön. Om vi hade pratat om Moderaterna hade det förmodligen inte spelat så stor roll med några tusen röster hit eller dit. I KD:s fall kan det vara skillnaden mellan att bli kvar i riksdagen och att åka ut.

Att Göran Hägglund inte vill kommentera att partiet nu har nåt tillräckligt antal namnunderskrifter för att ställa upp i riksdagsvalet är förståeligt med tanke på ovanstående resonemang kring att lyfta partier som är ett hot mot det egna partiet. Men eftersom jag mer än gärna ser att KD åker ur riksdagen så lyfter jag gärna fram det faktum att Kristna värdepartiet nu är ett alternativ för tokhögern i riksdagsvalet.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar