måndag 24 februari 2014

Det går i sönder mitt framför våra ögon

I helgen var jag och några kamrater ute på en förening här i staden. Där träffade vi ett stort antal människor. Det är alltid intressant och givande att möta människor i olika sammanhang och man får alltid något matnyttigt med sig.

En sak som jag fick med mig igår är problemet med höga avgifter. Igår gällde det specifikt sjukvården. Andra gånger har det handlat om kollektivtrafiken. Här i Skåne har såväl sjukvårdsavgifterna som kollektivtrafiktaxorna höjts ordentligt under den borgerliga tiden vid makten. Att detta nu börjar bli kännbart för många av våra ekonomiskt mer utsatta grupper är tydligt.

I mina ögon står och faller ett samhällets värdighet med hur man behandlar dom mest utsatta människorna. När inte människor har råd att använda sig av välfärden så är det något som börjar gå i sönder i vårt samhälle. Det är när man möter dessa människor som man verkligen ser att skattesänkningarna har reella konsekvenser för människors möjligheter att leva ett gott liv och att förverkliga sig själva.

*****
 
Bloggat: Roger

5 kommentarer:

 1. Har ni inte högkostnadsskydd i skånsk sjukvård?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har vi det. Men för den som redan är utsatt är 1 100 kr mycket pengar och daglig avgift för inläggning på sjukhus är tufft. Att betala 450 kr för ett akutbesök är heller inget man hostar ur sig bara sådär när marginalerna är små.

   http://www.1177.se/Skane/Regler-och-rattigheter/Patientavgifter-i-Skane/

   Radera
  2. Lägg där till mediciner m.m och det bli fort mycket pengar.

   Radera
 2. Det rimliga vore att kostnaden är inkomstbaserad så att extremt välbeställda som t.ex. Reinfeldt och Löfven får betala ca 5000 kr resp. 2500 kr enligt dina exempel ovan medan en arbetslös eller långtidssjuk bara betalar ca 200 kr resp. 100 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att progressiviteten ska ligga i beskattningen i huvudsak och att avgifter och t ex högkostnadsskydd ska vara lika för alla (med undantag för en grupp som barn o unga). Det är grundtanken i den generella välfärden o det som ger den legitimitet.

   Radera