tisdag 5 november 2013

Tyvärr ingen valvinnarfråga i Helsingborg precis

Ingen valvinnare
Foto: http://www.bjornbergsindustri.se
Helsingborg har drabbats av farliga bakterier i dricksvattnet. Det var igår eftermiddag som beskedet kom från NSVA att vi ska koka vattnet innan vi dricker det och sedan dess råder vattenbrist i staden. Vi är varken den första eller den sista staden som kommer att drabbas av detta elände och i ljuset av hur t ex Östersund drabbades härförleden så kommer vi (peppar, peppar) förmodligen lindrigt undan.

Men man slås ändå av hur oerhört sårbara vi är i det moderna samhället. Allt vi tar för givet, allt vi ser som normal vardag, är uppbyggt kring ett antal extremt känsliga system. Om dessa system på ett eller annat sätt rubbas så uppstår stora svårigheter att klara våra mest basala behov. Vatten, el, livsmedel, bränsle och mycket, mycket mer är saker som vi knappt klarar oss utan bara för någon dag. På sätt och vis är det kanske tur att det här händer just nu. Tänk om det hade inträffat under en värmebölja i juli.

Utmaningarna är stora och jag tror att vi måste börja prata om dom på ett helt annat sätt än vad vi hittills gjort. Ta bara det här med den "underhållsskuld" som finns i vårt avlopps- och vattennät. Ett enormt investeringsbehov finns i den här infrastrukturen men det är sällan som någon politiker driver på stenhårt för att renovera vårt avlopp. Det är inte precis en valvinnarfråga. Fast i en värld med mer rim och reson så kanske det vore just dom frågorna som man vann val på. Men varför diskutera det? Finansministern har ju klippt sig!

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar