fredag 15 november 2013

Riv hela rasket sa Löfven!

Är det konstigt att det kan bli fel ibland?
Foto: http://www.treasury.govt.nz 
Ibland vill jag bara brista ut i ett "halleluja" trots att jag inte är det minsta religiös. Idag är en sådan dag. Skälet är att Stefan Löfven idag har en debattartikel på DN Debatt som på många sätt sammanfattar precis det jag har gått och grubblat på dom senaste veckorna. Artikeln handlar om att vi nu måste sätta stopp för New Public Management (NPM). Det måste vara slut med att leka affärsföretag med välfärden och styrmedlen som används måste vara anpassade för välfärdsverksamheter. Styrningen, eller kanske rättare sagt bristen på den, har totalt havererat genom att ersättningsmodeller, interndebiteringar, mål- och resultatstyrning m.m har blivit ett självändamål inom välfärdssektorn. Politiken har reducerats till att handla om prislistor och småjusteringar inom befintliga ramar istället för att kräva kvalité. Personalen detaljstyrs med styrkort ner på telefonsvararfrekvens och deras yrkesroll reduceras till måluppfyllnad för måluppfyllnadens skull istället för att finnas där för medborgarnas väl och ve.

Vad som gör det hela lite extra lustigt är att jag för ungefär en vecka sedan läste ut den alldeles lysande boken "Patientens pris" av Maciej Zaremba. Jag har av olika anledningar inte skrivit någon recension än men det kommer nog snart. Boken tar på ett helt lysande sätt upp NPM:s förödande konsekvenser för svensk sjukvård och har man inte förstått varför vi har en vårdkris i det här landet sen tidigare så gör man det definitivt efter att man har läst Zarembas bok. Hela boken är också en enda lång bekräftelse på att Stefan Löfven har helt rätt i sin analys.

Dessvärre lär det inte bli en valfråga huruvida vi ska avskaffa NPM eller ej. Men Löfven gör hela argumentationen om att S vill något annat med välfärden trovärdig på ett sätt som extra resurser eller skattehöjningar/sänkningar hit eller dit aldrig kan göra. Så bra jobbat Löfven! Håll nu i detta så blir det här riktigt bra!I eftermiddag visslar jag på den här truddelutten.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Instämmer, precis vad jag också gick och tänkte på. Det här är nog en av de mest klockrena utspel som gjorts på evigheter....

  SvaraRadera
 2. Din s-bloggarkollega Joham Westerholm har som vanligt en mera kylig och granskande blick: "...så leds Stefan Löfven, av sin stab och sin ledningsgrupp av närmast förtrogna politiska experter, till att skriva en högtravande och svamligt ofärdig artikel som adresserar en intellektuell elit på Sveriges ledande debattsida, DN. En artikel så otydlig att det för en normal medlem är hart när omöjligt att använda sig av den för att övertyga sina närmaste..."
  http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/11/under-radarn.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första är väl i princip allt som publiceras på DN Debatt att betrakta som riktat till en elit. En mer prestigefull och elitistisk debattsida får man leta efter i Sverige. För det andra betyder det faktum att frågan rör ett svårt ämne inte att Löfven inte har rätt i sak. Tvärtom är det just sådana här frågor som behöver diskuteras för att Sverige ska kunna bli ett ännu bättre land att leva i. Och för det tredje skriver jag ju de facto att detta inte lär bli en valfråga av just det skälet att frågan är tämligen avancerad och verkligen inte lämpar sig för att bedriva catchiga valrörelser med.

   Radera