fredag 8 november 2013

Reinfeldt borde alltså rösta på Löfven nu

Foto: sverigesradio.se
Dagens stora snackis är mycket välkommen och oerhört efterlängtad. Socialdemokraterna går till val själva, söker stöd för en socialdemokratiskt ledd regering och kan tänka sig att samarbeta över dom nuvarande blockgränserna. Det här är precis som det ska vara tycker jag. S är liktydigt med ansvar och regeringsduglighet. Då kan man inte kedja fast sig vid masten och sitta kvar där oavsett om skeppet håller på att sjunka eller ej. Genom en sådan här hållning visar Stefan Löfven att han är en statsman likt tidigare socialdemokratiska statsministrar och inte en svag statsminister som förlitar sig på ödets nycker likt Fredrik Reinfeldt.

Att Jan Björklund väljer att kritisera Löfven är föga förvånande. Precis som Reinfeldt är Björklund fastsnurrad vid masten och jag skulle bli förvånad om inte Björklund följer en sjunkande alliansskuta ner i djupet. Med det sagt så kan ledarskapet se helt annorlunda ut i Folkpartiet efter nästa val. Tidningen Fokus tror idag på sin förstasida att Birgitta Ohlsson blir nästa folkpartiledare och jag är benägen att hålla med. Ohlsson har en helt annan profil än Björklund och det har även det andra alternativet i form av Erik Ullenhag. Med en ny besättning på folkpartibåten kan det politiska landskapet i Sverige muddras om rejält. Samma sak gäller för övrigt med Centerpartiet, Annie Lööf och Anna-Karin Hatt.

Mycket vatten ska rinna under broarna innan valet är avgjort och mycket kommer att hända som kan förändra spelplanen radikalt. Men utifrån dagens förutsättningar så tror jag att S kommer att stärkas efter det här beskedet. Nu kommer Reinfeldts attacklinje istället bli att en S-regering inte är trovärdig som alternativ till en alliansregering men då talar han samtidigt emot sig själv. För vi minns ju alla Reinfeldts hyllningar häromveckan till det socialdemokratiska samhällsbyggandet under tidigare generationer. Erlander, som om någon kunde samarbeta vitt och brett, lyftes fram som någon slags förebild för Reinfeldts nya moderater.

Vad Erlander skulle tycka om den saken kan man bara sia om men det man kan slå fast är att Löfven genom sin position (om någon nu ens skulle tivla på den saken) blir betydligt med lik Erlander än vad Reinfeldt någonsin kommer att bli. Så om Reinfeldt verkligen menade vad han sa på M-stämman härförleden så borde han ju faktiskt lägga sin röst på Löfven och ingen annan. Men det om något lär ju inte hända.

*****
 
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar