måndag 4 november 2013

Rasar M-bygget nu?

Förtroendet för Reinfeldt rasar så sakteliga
Foto: http://www.expressen.se
Opinionsmätningar kommer i tid och otid. Det är givetvis intressant att under lång tid se ett partis historiska trend. Går det uppåt eller neråt? Hur påverkade olika utspel och händelser opinionens riktning? Internt kan en positiv opinionsmätning också betyda mycket. Jag kan tänka mig att en del moderater kände lite extra glädje igår när DN/Ipsos visade att partiet steg för första gången på ett halvår i deras mätningar. Då blir dagen lite lättare och allt slit känns mindre tungt. Samtidigt vet vi att enskilda mätningar, framförallt när dom är långt från valdagen, betyder oerhört lite.

Det här gäller framförallt när vi pratar om partisympatiundersökningar. För när man mäter väljarnas viktigaste frågor eller förtroendet för partiledare så är det lite andra faktorer som spelar in. Dessa trender skulle i alla fall jag uppleva som viktigare än vilket parti man för dagen skulle tänka sig att lägga sin röst på. Förtroende är något som tar tid att bygga upp och förtroende byggs genom att pricka in dom frågor som väljarna tycker är viktiga. Givetvis i kombination med ett bra och förtroendeskapande agerande i media.

För Moderaterna har det här varit deras starkaste kort under lång tid. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har åtnjutit ett historiskt starkt förtroende under många år och det även långt in i oppositionens led. När M har tappat jobbfrågan och sjunker tillbaka i ekonomifrågan så har dom ändå kunnat surfa på att Reinfeldt och Borg svävat ovanför debatten. Därför är dagens mätning i DN/Ipsos viktig. För första gången på länge har Reinfeldt förtroende hos mindre än 50 procent av svenska folket. Han tappar fyra procentenheter vilket är klart mest av alla. Att andra partiledare vinner eller tappar enstaka procentenheter är sin sak men tittar man på Reinfeldts trend så är den nedåtgående.

Det här är i mångt och mycket nyckeln till valutgången. Om regeringen med Reinfeldt och Borg i spetsen börjar tappa i förtroende så är där inte mycket kvar att spela på för deras del. Ekonomin är viktig och där har Moderaterna fortfarande högst förtroende men i övrigt är det inte många rätt som M anses göra just nu. Men som alltid så kommer det hända mycket fram till valdagen och ingenting är klart.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

 1. Jag kan inte för mitt liv begripa hur Reinfeldt och Borg de kan åtnjuta så stort förtroende i NÅGON fråga överhuvudtaget!
  Allt bygger ju på en retorisk och medial bluff egentligen. Alla dessa "historiska satsningar" är ju vid granskning i själva verket oftast enbart återställningar av tidigare nedskärningar!
  Allt de gjort är sänkt skatten, det är ju den enda konkreta handling av någon som helst betydelse de har gjort. I övrigt har de ju enbart suttit still i båten och rullat tummarna under och efter finanskrisen!
  Ett jobb vilken dussinkamrer som helst kunnat klara väl så bra!

  För övrigt kan man utan att överdriva säga att utan de goda finanserna Göran P. lämnade efter sig hade de haft ett betydligt tuffare jobb under och efter finanskrisen!

  Arbetslösheten har bitit sig fast på en betydligt högre nivå än vad Reinfeldt och Borg kallade "massarbetslöshet" i valrörelsen 2006 men de slår sig för bröstet och är SÅÅÅ nöjda!
  Bostadsbyggandet har minskat med 74% efter att de tog bort det statsliga stödet.
  Nu har arbetsgivarna svårt att rekrytera och de arbetslösa svårt att flytta till jobben allt pga. det mycket låga bostadsbyggandet!
  Arbetsförmedlingen har nästan uteslutande fått en polisiär funktion för att "sätta dit" de arbetslösa, förmedla jobb (som namnet antyder borde vara dess huvudsakliga uppgift) är inget de har tid att göra längre!
  De har ju inte ens tid att träffa oss arbetslösa längre!

  Sjukförsäkringsreformen har hittills kastat ut 70 000 ut ur försäkringen! En reform de genomförde trots varningar för allvarliga konsekvenser från remissinstanser, varningar som vi nu sett blivit till verklighet!

  Hur någon som har det minsta uns av empati och egen tankeverksamhet kan ha det minsta lilla förtroende för dessa stora bluffmakare som Reinfeldt och Borg är övergår mitt förstånd!
  Den historiska domen över Alliansregeringen kommer att bli hård, mycket hård när väl journalister drar ut tummen och gör sitt jobb och verkligen granskar vad herrarna Reinfeldt och Borg egentligen sysslat med under sina två mandatperioder!
  Reinfeldt och Borgs värsta fiende är inte S eller något av oppositionspartierna utan verkligheten och det är den verkligheten det är dags att journalister visar för HELA svenska folket!

  SvaraRadera