lördag 2 november 2013

Pensionärerna, valet och framtiden

Dom äldre är viktiga
Foto: http://www.vaasa.fi
En åldrande befolkning ger fler äldre väljare. 26 procent är över 65 år nästa val och enligt PR-konsulten Björn Sundberg är trygghetsfrågorna viktigast i den här gruppen. Vård- och omsorg är med andra ord det som gäller. Om det verkligen förhåller sig så kan man fundera på. S har ett grundmurat förtroende inom välfärdsfrågorna och ändå röstade fler äldre på alliansen än dom rödgröna förra valet. Samtidigt gick S ut med förra valets största skattesänkningslöfte till just pensionärerna i form av borttagen straffskatt på pension i förhållande till lön. Så helt enkelt är det nog inte att som Sundberg peka ut vad det är som spelar störst roll.

Gruppen 65+ är också oerhört splittrad. Dels förändras äldres behov i takt med att dom närmar sig dom 80. Dels är t ex pensionärerna den grupp som hyser flest miljonärer samtidigt som många av våra fattigaste medborgare hittas där. Så att skapa en politik som når hela det äldre kollektivet är verkligen inte lätt. Om det ens är möjligt.

Men förutsatt att Sundberg har rätt så ligger ju vi i S utmärkt till inför valet 2014. Sjukvården är en av våra viktigaste och mest prioriterade frågor. I alla fall här i Skåne. Äldreomsorgen är vi oerhört duktiga på vilket bland annat återspeglas i att S idag är ett mycket starkare kommunparti än riksdagsparti. Här i Helsingborg har vår vice ordförande i Vård- och omsorgsnämnden Ingela Andersson ett stort förtroende bland många äldre just för att hon är kompetent och duktig i dom här frågorna.

Sen är det säkert så att ett parti som på ett bra sätt kan kommunicera till dom äldre, i en tid då alla partier vill attrahera väljare bland dom andra 75 procenten, har stora möjligheter att göra ett mycket bra val. Problemet för det partiet som riktar in sig allt för mycket på dom äldre är att dom riskerar att tappa möjligheterna att vara ett parti för framtiden. Det är en tuff balansgång att gå helt enkelt mellan att ensidigt fokusera på en grupp och vara framgångsrik där och att vara ett parti för dom allra flesta. För oss i S gäller det andra helt klart. Att peka ut särintressen är liksom inte vår grej.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar