söndag 3 november 2013

Jag har läst "Så föll den svenska modellen" av Björn Elmbrant

 
Häromdagen läste jag ut Björn Elmbrants klassiska bok " föll den svenska modellen". Boken är från 1993 och beskriver på ett eminent sätt hur Sverige förändrades från världsledande tillväxtnation med en nästintill unik modell till att mer bli ett land bland alla andra. Jag skulle väl inte dra det så långt som att den svenska modellen helt har fallit men den har på avgörande sätt förändrats och vår självständighet att fatta beslut är avsevärt begränsad idag jämfört med perioden förre 1980-talet.

Elmbrant går igenom olika faser och beslut som fattats där den svenska modellen steg för steg har monterats ned. Från arbetsmarknadslagstiftningen på 1970-talet, framdriven av LO, till 80-talets avregleringar av kreditmarknaden och nedskärningarna i början på 90-talet. Har man inte tidigare förstått varför Sverige kastades in i ekonomiskt kaos med 500 procents ränta 1992 så är Elmbrants bok en utmärkt redogörelse för vad som hände och varför. Som socialdemokrat är boken också oerhört nyttig att läsa. Den gör nämligen klart vad som händer när socialdemokratin slutar att drivas av sina egna visioner och anammar en ideologisk linje som inte stämmer överens med grundläggande socialdemokratiska värderingar. Det finns gränser för hur pragmatisk man kan vara och samtidigt påstå att man driver socialdemokratisk politik.

Boken som är på ca 390 sidor i pocketupplagan, inklusive efterord från 2005, är intressant och relativt lättläst. Stundtals blir det lite mycket ekonomi men inte svårare än att man kan ta sig igenom det hela ganska smärtfritt. Skulle man inte förstå alla turer med devalveringar, inflation och sparande så går boken bra att läsa ändå. Det är förändringarnas totala verkan som är poängen, inte varje enskild fråga. Jag tycker helt klart att man ska läsa boken. Om inte annat för att förstå varför vi är där vi är idag. Och är man socialdemokrat ska man definitivt läsa den för att se hur fel det blir när socialdemokratin slutar att vara en rörelse för löntagarnas bästa och sätter sig i knäet på dom som vill kapitalets bästa framför allt annat.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar