torsdag 14 november 2013

Inte jämnt skägg för Folkpartiet

FP:s nedåtgående trend
Foto: Novus.se
Att Folkpartiet har problem är uppenbart. Partiet, som under perioder förr om åren har utmanat Moderaterna om platsen som största borgerliga parti, skulle betraktas som ett krisparti om det inte vore för att både Centerpartiet och Kristdemokraterna går så tokdåligt i opinionen. Framförallt i ljuset av att FP nu tappat sin enda profilfråga skolan. Tappet är inte heller tillfälligt utan det har varit känt under en lång tid att svenska folket inte längre tror på Jan Björklunds batongliberala "påställetmarsch"-skola. Att desperationen sakta sprider sig bland den brokiga skaran liberaler som bekänner sig till FP:s partibok är föga förvånande.

För att ändra bilden av partiet och för att göra ett försök att lyfta tänker nu partiet ta kampen för jämställdheten. Det är ju bra att ett parti vill prata jämställdhet. Problemet är bara att det dels är en fråga där FP knappast är så där värst trovärdiga så länge dom sitter i en regering med ett av Sveriges mest jämställdhetsfientliga partiet. Dels är banan knappast tom på partier som vill driva jämställdhetsfrågor.

Även om Socialdemokraterna, enligt Claes Borgström (V), lämnat fältet så finns det i alla fall ett annat parti som med stort fokus driver jämställdhetsfrågorna och det är givetvis Vänsterpartiet. Man kan tycka vad man vill om Borgströms uttalande och givetvis menar jag personligen att han har fel. Men oavsett så försöker alltså FP göra en inbrytning på ett område där det redan finns andra partier som fokuserar starkt på frågan. Även MP kan anses vara med i jämställdhetsmatchen och plötsligt blir det väldigt trångt. Slutligen kan man dessutom fundera på hur många väljare som kommer att lägga sin röst på ett parti enbart pga ett stort jämställdhetspatos. Tyvärr alldeles för få skulle jag tro. Därav ett ibland lite bristande fokus.

Men om jag nu ska vara lite positiv och se vad gott det kan komma ur Folkpartiets plötsligt nyväckta intresse för jämställdhet så kan det visa sig vara en bra omläggning som FP nu gör. För menar FP allvar med att driva jämställdhetsfrågan så måste FP se mer mot S och MP än mot M och KD. Det i sin tur kommer givetvis kunna bygga broar över dom av Reinfeldt uppställda blockmurarna. FP kommer givetvis aldrig att erkänna detta före valet eller så länge Jan Björklund sitter vid rodret. Fast som vi alla vet så pågår diskussionerna och spekulationerna för full om vem som ska efterträda Björklund och om alliansen förlorar regeringsmakten lär det inte sluta vid spekulationer. Med jämställdhetsfrågan högt på agendan är manegen krattad för Maria Arnholm eller kanske än mer troligt  för Birgitta Ohlsson. Och då ligger verkligen ett samarbete med S och MP närmre till hands.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar