söndag 10 november 2013

Hur pallar Centerpartiet med Lööf?

Foto: svd.se
I ungefär en sjättedel av landets kommuner styr en blocköverskridande majoritet. Det är intressanta fakta i dessa dagar av debatt kring blockpolitikens vara eller icke vara. Det bli dessutom ytterligare intressant när man kan konstatera att Socialdemokraternas vanligaste samarbetspartner är Centerpartiet (i dom blocköverskridande styrena). Att då Centerpartiets partiledare Annie Lööf tar till en vokabulär som inte bara handlar om att äta upp skor och att hon avskyr socialism utan också drar till med liknelser som för tankarna till våldtäktsmän är märkligt och egentligen rätt skrämmande. Hur ser Annie Lööf på alla sina partikamrater som sitter och samarbetar med socialister ute i landets kommuner?

Det blir också extra märkligt att Lööf kan sitta kvar som partiledare när hon har denna syn av flera skäl. Jag har tidigare skrivit om att dom ideologiska spänningarna i Centern är enorma. Ett parti som är emot statliga subventioner och på samma gång vill öka stödet till landets lantbrukare blir liksom inte riktigt trovärdigt. Men än så länge verkar den typen av ideologiska kullerbyttor inte störa Centerpartiet. Att det stör väljarna är dock uppenbart vilket Centerpartiets opinionssiffror tydligt klarlägger.

Man kan ju fundera på hur alla centerpartister ute i landet som samarbetar med Socialdemokraterna känner sig idag. Hur man står ut med en partiledare som sågar stora delar av rörelsen längs med fotknölarna övergår mitt förstånd. Det i sig lyfter upp en intressant fråga. Man kan ju fundera på vad som skulle hända med Centerpartiets opinionssiffror om Annie Lööf avgick och dom fick en ny partiledare som gick till val på "samarbete för Sveriges bästa". Det hade sannerligen varit en gamechanger av stora mått.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar