onsdag 13 november 2013

Fredrik Reinfeldt, arg och larvig

Foto: http://chef.se
Helgens snackis fortsätter in i den här veckan. Stefan Löfvens besked om att Socialdemokraterna går till val på sin egen politik, för att därefter bilda en regering som ger störst möjlighet att förverkliga våra idéer, har uppenbarligen satt igång något hos borgarna. Först var det småpartierna som gick i taket med verbala övertramp och brösttoner av sällan skådat slag. Reinfeldt försökte mest förlöjliga S-beskedet. Han kunde nämligen inte förstå att ett parti i en parlamentarisk demokrati kan gå till val på sin egen politik.

Det hela kunde slutat där med borgerlig upprördhet och oförståelse. Men icke. Att ha en socialdemokrati lös i riksdagen kan inte statsmannen, regeringsbildaren och moderatledaren Reinfeldt tillåta. Därför har han nu, i egenskap av allsmäktig politisk kommentator, bestämt att hans tidigare utsaga om att "största block regerar" inte längre gäller. Eftersom Reinfeldt, likt en obstinat femårig som leker med Lego, har bestämt hur blocken måste se ut och vilka partifärger som får sitta ihop så kan han inte tillåta att någon annan bygger ihop andra klossar med andra färger. Har inte en kloss alla färger så räknas den inte heller i Renifeldts värld. Helt i enlighet med denna logik så har Reinfeldt bestämt att Vänsterpartiet måste ingå i en regering efter valet om inte Reinfeldt leder regeringen.

Det är skrattretande att Reinfeldt nu höjer sig över alla gränser, alla lagar och framförallt alla väljarna i sina ambitioner att bilda regering efter valet. Oavsett valresultat. Vad Reinfeldt inte verkar ha förstått är att han bara är regeringsbildare i detta nu och att det inte betyder att han är det för all framtid. Men det bevisar ju bara hur sammanvuxna Moderaterna har blivit med makten och med vilken arrogans det här riket styrs. Uppenbarligen är pusselläggande viktigare för regeringen än att berätta vilka lösningar dom har på framtidens utmaningar. Ett säkert recept på valnederlag skulle jag vilja påstå.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar